Липсват продукти в количката.

Общо:

9 места подходящи за разходка с деца в Пирин планина


Любопитно

Пирин планина е предпочитана планина за туризъм на мнозина, но пък е една от по-труднодостъпните. За разлика от Витоша, Странджа и Рила, тя не е толкова достъпна за най-малките.

Затова и решихме да направим списък, в който да предложим 9 сравнително леки места, подходящи за разходка със семейството.

Изброените маршрути са без технически трудни участъци или опасни преминавания. Всички са до 2 часа в посока с нормално темпо. Ако сте с по-големи деца, които няма да носите в раничка, е важно да се съобразите с техните възможности и темпо.

ВАЖНО – През летния сезон от местността „Шилигарника“ (първи паркинг) до хижа „Вихрен“ се забранява преминаването на МПС между 08:00 часа до 16:00 часа.

Безбожко езеро и хижа „Безбог“ в Пирин

1.Безбожко езеро и хижа „Безбог“

Хижа „Безбог“ е една от най-популярните и лесно достъпни хижи в Пирин планина. Намира се на 2240 м н.в. на брега на Безбожкото езеро. До хижата се стига с лифт, който тръгва от хижа „Гоце Делчев“. Лифтът е двуместен седалков, като работното му време е 8:30 ч. – 16:30 ч.
В хижата може да хапнете и да се насладите на красивата гледка към Безбожкото езеро.
⏱️Времетраене: Изкачването с лифта отнема около 30 минути, като директно ви отвежда до хижата.
💡 Съвет: През уикендите мястото е посещавано от много туристи, затова ако имате възможност го посетете през седмицата.

Езеро Окото в Пирин планина

2.Езеро Окото

Езеро Окото( Равнашко езеро) е най-ниското езеро от групата на Бъндеришките езера. Наречено е така заради, кръглата си форма. Изходна точка за езерото е хижа Вихрен. Поемете към Муратовото езеро следвайки синьо-жълтата маркировка. След около 10-15 минути ще стигнете мостче, преминете го. Вървейки по пътеката трябва да видите друга пътека и леко изкачване в ляво. От мостчето до езерото са не повече от 5 минути. Езерото е малко, но красиво.
⏱️Времетраене: 30 минути без деца

Муратовото езеро в Пирин планина

3.Муратово езеро

Муратовото езеро е ледниково езеро и е част от Бъндеришкия циркус. Намира се в Северен Пирин. Изходна точка е хижа „Вихрен“ (10 км от град Банско), до която се стига с кола.
⏱️Времетраене: 45 минути без деца
💡 Съвет: Теренът е планински, добре е децата (ако са по-големи) и вие да сте с подходящи обувки. Преходът е изцяло на открито, затова не забравяйте шапка, слънчеви очила и слънцезащитен крем с висок фактор, както и достатъчно вода.

Попово езеро в Пирин планина

4.Попово езеро

Поповото езеро е най-голямото по-площ и най-дълбокото езеро в Пирин планина. Преходът до там е със средна трудност, но приятен за разходка. Изходна точка е хижа „Безбог“, до която се стига най-лесно с лифта. От хижата следвайте зелено – жълтата маркировка. Най-трудната част от прехода е в началото – така наречената „душевадка“. Тук ще ви се стори, че изкачването няма край, но не се отказвайте! По-нататък преходът става по-приятен, а гледките към върховете на Пирин – невероятни.
⏱️Времетраене: 1 час и 20 минути без деца
💡 Съвет: Теренът е планински, добре е децата(ако са по-големи) и вие да сте с подходящи обувки. Преходът е изцяло на открито, затова не забравяйте шапка, слънчеви очила и слънцезащитен крем с висок фактор, както и достатъчно вода.

Най-старото иглолистно дърво в България - Байкушевата мура

5.Байкушева мура

Знаете ли, че най-старото иглолистно дърво в България се намира в Пирин планина?
Байкушевата мура е дърво от вида черна мура. Смята се, че възрастта му е около 1300 години. Кръстено е на своя откривател – лесовъда Константин Байкушев.
Дървото се намира на 15 км от гр. Банско посока хижа „Вихрен“. На около 5 минути пеша от хижа „Бъндерица“ вървейки по асфалтовия път вдясно ще видите табелка и стълбички за Байкушевата мура.
Ако сте района не пропускайте да го видите.

⏱️Времетраене: 8 минути без деца от Къмпинг Бъндерица

Страта сграда на хижа Яворов в Пирин планина

6.Хижа „Яворов“

Преходът до хижа „Яворов“ е подходящ за семейна разходка през горещите летни дни, защото се върви предимно в гора.
Изходна точка е местност Бетоловото, където може да оставите колите. По главния път има панорамна площадка с красиви изгледи към Разложката котловина, Рила и Западните Родопи. В хижата има ресторант, където приготвят и предлагат вкусни супи, салати и скара.
⏱️Времетраене: 2 часа без деца
💡 Съвет: Имайте предвид, че мястото е доста популярно и през летните уикенди често може да е пълно и да чакате повече за храна.

Сградата на хижа Демяница в Пирин планина

7.Хижа „Демяница“

Начална точка е местността Тодорова орница (отбивката за местността се намира на 3 км от гр. Банско, посока към хижа „Вихрен“) Пътеката към хижата върви успоредно на река Демяница. Около 30 мин. от началото на прехода ще стигнете до водопад Юленски скок, който е висок 9 метра. Пътят е широк и приятен, предимно сенчест.

⏱️Времетраене: 2 часa без деца
💡 Съвет: Пътеката върви успоредно на реката и често има много комари, задължително си носете репелент.

Една от беседките на екопътека Драгостинов Чарк в Пирин планина

8.Екопътека Драгостинов Чарк

Екопътеката се намира на около 4 км от град Банско в посока хижа Вихрен. В ляво от пътя ще видите уширение за паркиране и беседка, това е началото на екопътеката. Самата пътека е асфалтирана, защото е специално създадена за хората със специфични нужди. Подходяща е и за детски колички. По пътеката има много образователни табла както и приятни беседки за отдих. Намира се прохладна гора и е подходящо за разходка в горещите дни. Единствения минус, че не е много дълго и бързо се обикаля.

⏱️Времетраене: 30 минути без деца
💡 Съвет: Пригответе си обяд и се насладете на природата на някоя от беседките.

Попинолъшки водопад в Пирин планина

9.Попинолъшки водопад

Водопадът е един от най-лесно достъпните в Пирин. Намира се на 18 км от град Сандански в местността Попина лъка. До местността се стига с кола.

⏱️Времетраене: 2 минути

Още места

Ако сте в района на Банско и Добринище ето още няколко места, които може да посетите с деца:
• Бъндеришка поляна (Пирин планина)
През лятото на Бъндеришка поляна има много атракции за по-големите – кула за катерене, стрелбище, игрище за футбол на малки вратички, мини голф, човешки джаги, както и 400 метрова водна пързалка, която е най-дългата в Европа.

Rila Fun Park (Рила планина)
Отново нещо за по-големите деца. Увеселителен парк в планината, предлагащ екстремно пускане с колички. Деца от 3 до 8 години се пускат само с придружител. Деца над 8 години може и самостоятелно.


Парк за (спасени) танцуващи мечки (Рила планина)
Паркът е създаден още през 2000 г. със средства на фондациите „Четири лапи“, „Бриджит Бардо“ и Община Белица. Намира се в Рила планина на 10 км. след град Белица. Освен да се осигури спокойно място за мечетата без тормоз, където да доживеят до старини, паркът има за цел да ги върне към естествените им инстинкт и поведение. В парка може да видите общо около 20 мечета.


Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

4 comments

  1. Попина лъка- едно прекрасно място. Водопадът е зашеметяващ. Водадта се разпръсква и в топлите августовски дни действа много тонизиращо. Гледката спира дъха.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Планинка е проект, създаден от любовта към дизайна и планината.

Свържете се с нас:

© 2024 Всички права запазени

Website by WebToSpec