Липсват продукти в количката.

Общо:

12 идеи за есенна разходка в Родопите (част 1)


Любопитно

Безспорно Родопите е една от най-обичаните планини в България и има защо. Подбрахме 12 места в планината, които си заслужава да посетите през есента. Очаквайте втора част съвсем скоро.

1. Чудните мостове

Чудните мостове са разположени на 1450 м. надморска височина и представляват огромни арки, които свързват двата бряга на река Дълбок дол. Те са една от най-красивите природни забележителности, които може да видите в Родопите.

До тях се стига по асфалтов път. Тръгва се посока от Асеновград към Смолян. Няколко километра след село Хвойна има отбивка вдясно за село Забърдо. От тук пътят става много тесен и разминаването по-трудно. Има много дупки, затова трябва да карате внимателно.

Скалните феномени са се оформили, след като пещера се срутила в следствие на земетресение. Най-големият мост е висок 70 метра. На сто метра по-надолу по течението на реката се намира средният мост, който е с височина 23 метра.
📍 Изходна точка: Хижа „Чудните мостове“
🥾Трудност: 2/6 лесно
⏱️Времетраене: 10 минути
🌲 Разстояние: 1 км общо
↗️ Денивилация: 50 м

2. Караджов камък

Караджов камък се намира в Западните Родопи в близост до село Мостово, което и едната изходна точка. Другия вариант е да тръгнете от Кръстова гора.
От Кръстова гора до Караджов камък ще ви отнеме около 1 час и 20 минути в посока. Изкачването отгоре на платото не е за всеки, особено ако имате страх от височини или не сте подходящо обути. Процепът през който се минава е с височина 20 метра – местните го наричат Боаза. Слизането обратно е два пъти по-трудно.

На самото място са сложени дървени стълбички, които не са много стабилни, както и метален парапет, който също е разхлабен. Последните метри се изкачват само благодарение на ниши (които са били издълбани от траките). Сами трябва да прецените дали можете да се изкачите на платото. Когато се качите разбирате, че сте на скално платото. Пред вас се разкрива приказната красота на Родопа планина. В далечината на изток може да видите Белинташ.

Караджов камък се намира в района на резерват Кормисош, където са и най-големите популации на кафява мечка, вълк и благороден елен. Не забравяйте докато се разхождате в гората да вдигате шум, за да избегнете среща с мечки.
📍 Изходна точка: Кръстова гора
🥾Трудност: 2/6 лесно
⏱️Времетраене: 1 час и 20 минути в посока
🌲 Разстояние: 3.6 км в посока
↗️ Денивилация: 261 м

3. Фотински водопади

Фотинските водопади са добро място за еднодневна есенна разходка. Намират се в Родопите, в близост до град Батак на около 2 часа и 30 мин от София и 1 час и 30 мин от Пловдив.

Пътеката за водопадите започва от края на село Фотиново, като ще ви отнеме около 1 час, за да стигнете до тях.

Пътеката върви успоредно на Фотинската река, като по- голямата част от нея е широка и равна, но към първия водопад става доста стръмна и трябва да сте много внимателни особено след дъжд, защото е хлъзгаво.
📍 Изходна точка: Село Фотиново
🥾Трудност: 2/6 лесно
⏱️Времетраене: 1 час в посока
🌲 Разстояние: 3.7 км в посока
↗️ Денивилация: 367 м

4. Екопътека Трите смолянски езера

Екоптеката е една от популярни в района. В миналото езерата са били 20, а днес са едва 7. По екопътеката ще минете през 3 от езерата – Тревистото, Бистрото и Мътното. След като спрете паркирате колата ще се озовете пред първото езеро – Тревистото. Екопътеката започва от голямата поляна с параклиса. Оттам тръгнете надясно към следващото, което е на 1,2 минути. При нашето посещение септември месец Бистрото езеро беше почти пресъхнало. Ще стигнете разклонение с беседка, тръгнете наляво покрай езерото. След като го заобиколите ще сте вече навлезли в гората. Тук трябва да продължите нагоре по стръмния склон. За да се ориентирате следвайте табелите и зелената маркировка. Стръмният участък е кратък. Малко преди третото езеро ще видите дърво с табелка „Тронът на Евридика“. Мътното езеро е и последното езеро по пътеката. То е оградено от смърчове, сгушено високо в гората. Тази картина придава лека мистериозност на мястото. След езерото ще видите и „Лирата на Орфей“, отново дърво с интересна форма. От тук пътеката продължава надолу и прави кръгов маршрут.
📍 Изходна точка: Екопътека Трите смолянски езера началото
🥾Трудност: 2/6 лесно
⏱️Времетраене: 50 минути общо
🌲 Разстояние: 1.2 км общо
↗️ Денивилация: 90 м

5. Орфееви скали

Орфееви скали се намира до Пампорово и е подходящо място за бърза разходка. Изходната точка се намира само на няколко метра под връх Снежанка. В ляво ще видите уширение с място за паркиране. До скалите се стига за около 15 минути спокоен ход. Точно до скалите ще видите беседка. Пътеката е подходяща и за малки деца, но скалите не са безопасни за тях, така че внимавайте. Гледката е изключително живописна и си заслужава да се разходите.
📍 Изходна точка: Връх Снежанка
🥾Трудност: 1/6 лесно
⏱️Времетраене: 15 минути в посока
🌲 Разстояние: 721 м в посока
↗️ Денивилация: 27 м

6. Хижа „Момчил Юнак“ 

Хижа Момчил Юнак се намира в Западни Родопи в близост до село Момчиловци. До нея може да стигнете лесно с кола за около 30 минути от Пампорово. Само последните 5 км са по чакълест път, но няма проблем да минете с кола.
Хижата има основна сграда както и бунгала. Храната е изключително вкусна!
Мястото като цяло е прекрасно освен за туристи и за семейства с деца. ‍
На няколко метра от хижата има езеро, до което може да се разходите.
Хижата е изключително приятна и е страхотен пример за място, в което се влага много любов и старание. Не пропускайте да я посетите ако сте в района.

Бонус място:

Белинташ
Едно от най-популярните тракийски светилища – Белинташ.

В началото се върви около 15 минути в гора след което се стига църквата “Светия кръст”. Оттам се продължава по леко стръмен склон в дясно от църквата и се навлиза отново в гора. Следва още около 10 минути вървене докато не стигнем вековно буково дърво “Старецът”, което е на възраст на повече от 100 години. Дървото прави огромно впечатление, защото е единственото такова обградено от млади букови дръвчета.
Продължава се по пътеката нагоре и ще стигнете стълби, по които да се изкачите на платото.

След като се качите на скалното плато пред вас ще се открие невероятна 360 градусова гледка към Родопите. От едната страна може да видите в далечината село Мостово. От другата ако се вгледате малко повече може да видите други две популярни места – Караджов камък и Кръстова гора. Смята се, че заедно с Белинташ образуват свещения родопски триъгълник. Три места с особен заряд.

📍 Изходна точка: махала Врата
🥾Трудност: 1/6 лесно
⏱️Времетраене: 30 минути в посока
🌲 Разстояние: 1.7 км в посока
↗️ Денивилация: 160 м


Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Планинка е проект, създаден от любовта към дизайна и планината.

Свържете се с нас:

© 2024 Всички права запазени

Website by WebToSpec