Липсват продукти в количката.

Общо:

5 зимни прехода в Рила за начинаещи


Любопитно

5 зимни прехода в Рила за начинаещи, които да преминете. През зимата планината е изключително красива, но не всеки може да изкачва върхове или да посещава местата, които са достъпни през лятото. Затова ви споделяме 5 места, които да посетите през зимата в Рила планина. Преходите са подходящи за начинаещи планинари. Не са нужни снегоходки или котки, но все пак трябва да бъдете добре облечени като за зимна планина. Винаги преди да тръгнете проверявайте прогнозата за времето и дадения маршрут.

1.Хижа Ловна

До хижата се стигна по няколко маршрута като най-лесния е с начална точка долна станция на лифт Рилски езера. Приятен и лек маршрут в горския пояс. Малко след лифта има широк черен път, по който трябва да тръгнете. По него се върви около километър, а след това трябва да се включите в дясно по друг път, маркиран с червено. Следва кратко изкачване. За да стигнете до хижата следвайте червената маркировка. Разходката е лека и приятна, а в хижата може да се сгреете с топъл чай.
📍 Долна станция на лифт Рилски езера
⏱ Времетраене: 1 час и 15 минути
🥾 Разстояние: 2.4 км в посока (от станцията на лифта)
↗️ Денивилация: 178 м (от станцията на лифта)

2. Хижа Мальовица

Едно познато и любимо място на мнозина. Изходната точка е ЦПШ Мальовица. В началото се върви в гъста гора, като колкото повече се изкачвате толкова по-красиви гледки се откриват пред вас. По маршрута няма разклонения, следвайте синята маркировка. Преди да тръгнете проверете метеорологичната обстановка и се информирайте дали няма опасност от лавини в района.
📍 Начална точка: ЦПШ Мальовица
⏱ Времетраене: 1 час и 30 минути
⚠️Важно – понякога има опасност от лавини
🥾 Разстояние: 2.8 км в посока
↗️ Денивилация: 294 м

3.Хижа Чакър войвода

Преходът е приятен и подходящ за начинаещи планинари. Върви се в гора, като от време на време има гледки. Препоръчваме за първата час от маршрута да използвате лифт Ситняково. Малко над хижата има красиви гледки към върховете Дено и Шатър.
📍 к.к. Боровец
⏱ Времетраене: 1 час и 20 минути с лифта.
🥾 Разстояние: 3,6 км в посока
↗️ Денивилация: 261 м

4. Хижа Вада

За да стигнете до изходната точка поемете по пъте от село Говедарци към ЦПШ Мальовица. На един от завоите ще видите разклонение и табела към хижа Вада. Точно срещу разклонението се намира База Гюлечица – Министерство на Финанси. До хижата се стига по асфалтиран път, но за да си направите разходка може да паркирате колата на разклонението. През цялото време се върви по покрай река Черни Искър, което прави разходката още по-приятна. Хижата има разнообразна меню с вкусни гозби.
📍 Отбивка няколко километра преди ЦПШ Мальовица.
⏱ Времетраене: 1 час
🥾 Разстояние: 4.1 км в посока
↗️ Денивилация: 275 м

5. Екопътека Бели Искър

Най-популярната екопътека в Рила, подходяща за разходка през всеки сезон. Екопътеката е страхотна идея за разходка, особено ако се намирате в района на Боровец. Намира се на около 20 минути с кола от зимния курорт. Пътеката се вие около река Бели Искър като преминавате през общо осем мостчета. ⁣Крайната точка е дървен заслон, а ако се изморите винаги може да се върнете.
📍 Няколко километра след село Бели Искър
⏱ Времетраене: Изминава за около 3-4 часа в двете в посоки (в зависимост от спирките, които правите)⁣. Не е задължително да стигате края ѝ, може да се върнете когато решите.
🥾 Разстояние: 7.4 км кръгов
↗️ Денивилация: 414 м

БОНУС

Хижа Мечит

Изходната точка е писта Говедарци, която се намира малко след края на село Говедарци. Ще видите леко ушерение за паркиране.  През топлите месеци може и да съкратите пътя и да минете през питата, но зимата би било доста по-трудно. Затова най-добре да вървите по широкия черен път, който ще ви отведе до хижа „Мечит“.
📍 Писта „Говедарци“
⏱ Времетраене: 2 часа
🥾 Разстояние: 4.3 км в посока
↗️ Денивилация: 486 м

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Планинка е проект, създаден от любовта към дизайна и планината.

Свържете се с нас:

© 2024 Всички права запазени

Website by WebToSpec