Липсват продукти в количката.

Общо:

12 идеи за есенна разходка в Родопите (част 2)


Любопитно

Ако сте пропуснали да прочетете част първа: 12 идеи за есента разходка в Родопите (част 1)

7. Момина скала

Забележителността Момина скала е много подходяща за бърза полудневна разходка в близост до град Пловдив. Изходната точка е центъра на село Извор (над Храбрино). Пътеката е много лека и приятна, до скалата се стига за около час. По целия маршрут има указателни табелки, както чешми и беседки за отдих. Подходящо е за разходка с деца, както и кучета.
📍 Изходна точка: Село Извор
🥾Трудност: 1/6 лесно
⏱️Времетраене: 1 час и 10 минути
🌲 Разстояние: 1.9 км в посока
↗️ Денивилация: 98 м

8. Дяволска екопътека

Дяовлската пътека е интересна, но по-предизвикателна пътека в Родопите. Тя е съвкупност от скални образувания, водопади и гледки от върхове.

Намира се на около 60 км от Смолян като можете да подходите от село Борино или откъм Буйновското ждрело. Ако тръгнете от село Борино, за изходна точка като ориентир е Катранджийница, където има безплатен паркинг.
Дяволската пътека е кръгов маршрут, като има два кръга – “Малък кръг” (3,8 км) и “Голям кръг” (10,2 км). Малкият кръг на Дяволската пътека се изминава за около 3 часа и 30 минути без почивките.

Пътеката се води екстремна, заради стръмните спускания и изкачвания по ждрелото на река Чатак дер. Разбира се има изградени парапети и стълби, но не е подходяща за хора със страх от височини.

Ако не се чувствате достатъчно сигурни може да се разходите само до Дяволския мост (45 мин), който представлява красиво скално образувание.
📍 Изходна точка: Село Борино
🥾Трудност: 4/6 средно
⏱️Времетраене: 3 часа и 30 минути общо
🌲 Разстояние: 9.2 км в посока
↗️ Денивилация: 756 м

9. Каньон и връх Цирикова Църква

Каньон и връх Цирикова църква се намират в Западни Родопи близо до село Забърдо. Изходна точка е хижа Скални мостове, която се намира на около километър след Чудните мостове. Пътеката е почти равна, като само малко преди параклиса има по-стръмно изкачване. До върха е подходящо за разходка с деца. До самия каньон се стига по стръмна пътека в гората. След това, за да слезете в него и да го разгледате също има спускания. Там не е подходящо за деца.
📍 Изходна точка: Хижа „Скални мостове“
🥾Трудност: 3/6 средно
⏱️Времетраене: 1 час и 40 минути
🌲 Разстояние: 5.1 км в посока
↗️ Денивилация: 330 м

10. Екопътека “Каньона на водопадите”

Една от най-популярните и красиви екопътеки в Родопите – Каньона на водопадите. Началната точка е малко след град Смолян. Маршрутът е сравнително лек и приятен, като общата обиколка е около четири часа. През цялото време се чува шума на над 40 водопада, водни каскади и ручеи. 
📍 Изходна точка: Края на град Смолян
🥾Трудност: 3/6 средно
⏱️Времетраене: 4 часа общо
🌲 Разстояние: 4.8 км в посока
↗️ Денивилация: 449 м

11. Хижа „Кабата“ 

Хижа „Кабата“ е много симпатична хижа в Родопите, разположена между върховете Цирикова Църква и Гургутевица. Намира се на 1655 м н.в., реновирана е и разполага с 50 места. Стаите са с по 3 или 4 легла, като част от тях са със собствен санитарен възел.  Санитарните възли са вътрешни, а отоплението е с котел на пелети. До хижата се стига за около 1 час и 15 минути по широк черен път и горски пътеки. Няма опасни участъци и стръмни изкачвания, затова е и подходящо за деца.
📍 Изходна точка: Хижа „Скални мостове“
🥾Трудност: 2/6 лесно
⏱️Времетраене: 1 час и 15 минути
🌲 Разстояние: 4.2 км в посока
↗️ Денивилация: 232 м

12. Червената скала

Червената скала се намира на около 25 минути пеша от село Равногор, където се смята, че е и най-чистия въздух на Балканския полуостров. При ясно време в ниското се вижда язовир Въча, а зад него извивките на Чернатица – третият по размери и височина планински рид в Западните Родопи. В близост са и Бековите скали(някогашно тракийско светилище), които също са много посещаеми. Непосредствено над село Равногор (1319 м надм. в.) се издига връх Света Неделя (1 548 м надм. в.), до който също може да се разходите.
📍 Изходна точка: Село Равногор
🥾Трудност: 1/6 лесно
⏱️Времетраене: 25 минути
🌲 Разстояние: 1.9 км в посока
↗️ Денивилация: 45 м

Бонус място:

Пашови скали
Разходката до скалите е много лека и приятна, а от тях има панорамна гледка към Родопите. Ако сте стигнали в центъра на Юндола(мястото със сергиите), трябва да тръгнете посока широката поляна с параклиса (попитайте някой местен ако не можете да се ориентирате). Подминете от ляво на параклиса и продължете напред по пътеката. Ще стигнете до портата на Учебно-опитно горско стопанство “Юндола”. Тук има телена ограда по край която пътеката минава. Маркировката е червена за ориентир. След около 15 минути ще стигнете скалите. От тях се вижда село Юндола, село Аврамово, а в далечината при ясно време Пирин планина. До скалите има беседка, където може да си починете. От тук може да се върнете по същия път или да продължите по другата пътека като направите кръгов маршрут.

📍 Изходна точка: Село Юндола
🥾Трудност: 1/6 лесно
⏱️Времетраене: 20 минути
🌲 Разстояние: 1.8 км в посока
↗️ Денивилация: 62 м

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Планинка е проект, създаден от любовта към дизайна и планината.

Свържете се с нас:

© 2024 Всички права запазени

Website by WebToSpec