Липсват продукти в количката.

Общо:

    » »
  • Екопътека „Бели Искър“ – приятно място за разходка и пикник

Екопътека „Бели Искър“ – приятно място за разходка и пикник


Екопътеки

изходна точка

2 км от село Бели Искър

денивелация положителна

414 м

денивелация отрицателна

414 м

трудност

2/6 лесно

времетраене

3 часа и 50 мин обиколка

дължина и тип на маршрута

7.4 км

Любопитна информация за екопътека „Бели Искър“

• Екопътека „Бели Искър“ е една от най-популярните екопътеки в Рила планина
• Има множество места подходящи за отмора покрай реката или пикник.
• Подходящо е за семейства с деца.

Как се стига до екопътека „Бели Искър“?

С кола:
2 км от село Бели Искър

Пеша:
Обиколка на екопътека „Бели Искър“ – 3 часa и 50 мин кръгов

Екопътека „Бели Искър“

За да стигнете до началото на екопътеката продължавате след село Бели Искър. Трябва да карате по-внимателно, защото пътят става малко лош. След около 3,4 километра ще видите в ляво първото мостче, което е и началото на пътеката. Вдясно има уширение за паркиране на коли.

Пътеката ще ви приветства с първото мостче след което ще се вие около река Бели Искър като преминавате през общо осем мостчета, като всяко едно е обозначено с табелка.

Маркировката е синя, но трудно бихте се изгубили тъй като пътеката се движи почти през цялото време съвсем близо до асфалта (което е минус). ⁣През целия път има кътчета за отдих, има и доста подходящи места за опъване на хамак или спирка за пикник.

Един от мостовете на Екопътека „Бели Искър“

През лятото силно се усеща аромата на прясна цитросова мащерка, която може да си наберете.

Шумът на реката, мирисът на боровата гора, звуците от птичките и чистият въздух ще ви грабнат и пренесат в свят като от приказките, където сякаш всеки момент зад някое дърво ще изскочи самодива.

Малко преди 8-мия мост се стига до заслона, където е и последната точка преди пътя наобратно. След това пътеката излиза на асфалтовия път, като през цялото време имате възможност да се шмугвате отново в гората покрай рекичката.

Ако разходката не ви е стигнала може да се качите и до така наречената панорамна площадка. Тръгнете по асфалтовия път, където спускайки се в ляво трябва да видите малка табелка след което започва леко изкачване в гората. Не след дълго ще ви се открие прекрасна гледка към отсрещните хълмове.

За любознателните има информационни табели с интересни факти за представителите на растителния и животинския свят  в района.

Екопътеката е много поддържана и е подходяща за неопитни туристи, малки деца, по-възрастни хора както и кучета.

На още около 20 минути с кола от Бели Искър е и ЦПШ „Мальовица“. Там започва красив, а и също така лек, маршрут до хижа „Мальовица“.

Забележителности в близост до екопътека „Бели Искър“

Хижа „Мальовица“
Хижа „Мальовица“ се намира в Северозападна Рила. Това е една от най-посещаваните хижи в Рила планина. Преходът до нея е лек. Стига се от ЦПШ „Мальовица“ за около 1 час.

Черната скала
Черната скала е природна и историческа забележителност в Рила планина. Мястото е обявено през 1974 г за природна забележителност. До нея се стига по широка пътека за около 1 час от Боровец. Скалата има зловещо минало. След 9 септември 1944 г. без съд и присъда тук са избити от комунистическа власт 30 000 хора от околните населени места. В памет на жертвите на скалата е издигнат кръст.

Често задавани въпроси


Къде можем да оставим колата?

В началото на екопътеката има обособен паркинг. Ако местата там са заети, може да продължите нагоре и да си намерите удобно място за паркиране.

Има ли вода по маршрута до екопътека „Бели Искър“?

Вода по екопътеката няма.

Какво трябва да знаете за екопътека „Бели Искър“?

  • Не е задължително да минавате цялата екопътека, може да се разходите до където ви стигат силите.
  • Има много места обособени за пикник и барбекю в близост до реката.

Лесен ли е маршрутът до екопътека „Бели Искър“?

Маршрутът е със средна трудност. Не е технически сложен, но предимно е изкачване.

Подходящ ли е маршрутът до екопътека „Бели Искър“ за деца?

Мястото е чудесно за разходка с деца.

За кои сезони е подходящ маршрутът до екопътека „Бели Искър“?

Маршрутът е подходящ за преминаване във всеки сезон.

Заслужава ли си да посетите екопътека „Бели Искър“?

Да, това е една от най-красивите и приятни екопътеки в Рила.

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

Екопътека „Каньонът на водопадите“ – водопади и гледки


Екопътеки

изходна точка

Края на град Смолян

денивелация положителна

449 м

денивелация отрицателна

449 м

трудност

3/6 средно

времетраене

4 часа общо

дължина и тип на маршрута

4.8 км общо

Любопитна информация за екопътека „Каньонът на водопадите“

• Екопътека „Каньона на водопадите“ е изградена през 2003 година
• Пътеката преминава през резерват „Сосковчето“
• По екопътека „Каньона на водопадите“ може да видите над 40 водопада
• Най-големият водопад се нарича Орфей и водния му пад е около 70 метра.
• По дължината на екопътеката са изградени три наблюдателни площадки, от които се разкриват красиви гледки към Родопите.

Как се стига до екопътека „Каньонът на водопадите“

С кола: 
Няколко километра след град Смолян в посока към село Мугла има отбивка в дясно, която води към началото на екопътеката. Отправна точка.

Пеша:
Екопътека „Каньонът на водопадите“ – 4 часа общо

Описание на маршрута

Екопътека „Каньонът на водопадите“

Пренасяме се в Родопите и едно от многото красиви кътчета там. Каньонът на водопадите е екопътека съвсем близо до град Смолян. Маршрута е лек и приятен, като общата обиколка е около четири часа. Началната точка е покрай Конна езда Ризов. Екопътеката започва от стар римски мост, който ще видите в ляво. Продължете нагоре по широкия път, ще минете покрай изоставени рибарници. По-нататък в ляво ще видите сграда в типично родопски стил – това е информационния център.

Оттук нагоре лека полека се навлиза в гората, като вървите успоредно на реката.

екопътека „Каньонът на водопадите“ река
Следват много дървени мостчета, които ви прехвърлят  ту от единия – ту от другия бряг на реката. Пътеката е много живописна, пренасяте се в друг свят. Има много пейки, където може да отдъхнете и спокойно да се насладите на природата.
Беседки и пейки по екопътека „Каньонът на водопадите“
Едно от красивите мостчета по екопътека „Каньонът на водопадите“

След като преминете едно от мостчетата ще видите разклонение, оттук започва кръговия маршрут и трябва да поемете надясно. Трябва да внимавате – на места пътеката е хлъзгава, особено ако е валяло дъжд. След още няколко дървени мостчета ще се озовете пред дървен навес, където може да отдъхнете и да хапнете.

Водопадът Орфей

Най-впечатляващия от всички 40 водопада, е водопад Орфей. Водите му се спускат от 68 метра височина, а пролетно време водите му са толкова мощни, че отдалеч може да чуете шума му. Ако леко се отклоните от пътеката спокойно може да стигнете под него и да усетите свежестта и пръските му. А ако застанете отдолу може да почувствате колко е впечатляващ.

Най-високия водопад Орфей екопътека „Каньонът на водопадите“

След като се насладите на водопада продължете нагоре докато стигнете следващия мост от където ще видите следващия впечатляващ водопад – Сърцето. Наречен е така, защото мястото където се спускат водите му има формата на сърце.

Веднага след Сърцето, следват водопадите Казаните, наречени така, защото сякаш преливат един в друг.

Не след дълго стигате и последният водопад по пътеката – Ропката. От тук маршрутът се разделя – направо към хижа „Перелик“ , вие продължете по моста, под който минава водопада – към панорамните гледки.

Панорамна площадка Ропката
След като изкачите и последните стъпала, за да стигнете до гледките трябва да завиете на ляво. Ще видите скали, на които трябва да се покатерите, за да достигнете площадката. Бъдете внимателни, защото не са много добре обезопасени.

Гледките към Каньона ще ви оставят без думи!

Панорамна гледка от екопътека „Каньонът на водопадите“ към град Смолян

Панорамна площадка Евредика
Върнете се отново на пътеката и продължете направо към следващата панорамна площадка Евредика. Маркировката, която трябва да следвате е синя. Оттук може да видите водопад Орфей.

Панорамна площадка е Стражите
Слеващата панорамна площадка е Стражите, тя е наречена така заради двете скали, приличащи на стражи.

След като се насладите на прекрасните гледки се върнете към пътеката, която се спуска надолу, на места е възможно да има счупени мостчета и трябва да ги заобиколите.

Какво още трябва да знаете?

• От няколко години има въведена входна такса за поддръжка на туристическия обект. Възрастни: 4 лв. / Деца над 7 г. и студенти: 3 лв. / Деца под 8 г.: безплатно

Забележителности в близост до екопътека „Каньонът на водопадите“

Екопътека „Трите Смолянски езера“
Екоптеката е една от популярни в района. В миналото езерата са били 20, а днес са едва 7. По екопътеката ще минете през 3 от езерата – Тревистото, Бистрото и Мътното. След като спрете паркирате колата ще се озовете пред първото езеро – Тревистото. За да минете цялата екопътека ще ви отнеме около 50 минути.

Орфееви скали
Орфееви скали се намират съвсем близо до Пампорово. Мястото е подходящо за бърза разходка. Изходната точка се намира само на няколко метра под връх Снежанка. В ляво ще видите уширение с място за паркиране. До скалите се стига за около 15 минути спокоен ход. Точно до скалите ще видите беседка. 

Често задавани въпроси


Къде можете да оставите колата?

Колата може да паркирате малко преди конната езда.

Има ли вода по маршрута до екопътека Каньона на водопадите?

Носете си вода, защото по пътя няма чешми.

Какво трябва да знаем за маршрута до екопътека Каньона на водопадите?

Пътеката е много добре поддържана и маркирана.

Лесен ли е маршрутът до екопътека Каньона на водопадите?

Маршрутът е лесен, няма много изкачвания и голяма денивелация.

Подходящ ли е маршрутът до екопътека Каньона на водопадите за деца?

Маршрутът не е подходящ за деца. Има изкачвания, както и времетраенето на екопътеката е по-дълго.

За кои сезони е подходящ за екопътека Каньона на водопадите?

Екопътеката е подходяща за всички сезони. Водопадите са най-пълноводни през пролетта.

Заслужава ли си да посетите екопътека Каньона на водопадите?

Да, това е една от най-красивите екопътеки в Родопите.

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

Екопътека „Запазена Парангалица“ и най-високото дърво в България 


Забележителности

Най-високото дърво в България се намира в Рила планина, в резерват „Парангалица“. То е смърч и се извисява на височина от 56 метра.

Как да стигнете до него?
Изходна точка е паркинга малко след ски парк Картала (28 км от Благоевград). Няколко метра след ски парка ще стигнете място с беседки и информационни табели. Там може да оставите колата.

От тук тръгнете по пътеката нагоре, ще подминете фургон от ляво, а малко след него от главния път се отделя пътечка с мостче, по която трябва да тръгнете. В началото има информационни табла.

Пътеката ще ви през няколко мостчета и след едно малко по-стръмно изкачване ще се озовете пред най-високото дърво в България.

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

Екопътека и водопад Под Камико – разходка близо до София


Екопътеки

изходна точка

Село Гара Бов

денивелация положителна

305 м

денивелация отрицателна

31 м

трудност

2/6 лесно

времетраене

1 час в посока

дължина и тип на маршрута

2.6 км в посока

Любопитна информация за екопътека и водопад Под Камико

• Екопътека Под Камико е изградена през 2012 година.
• Най-всиокия водопад по екопътеката е Под Камико.
• Водопад Под Камико е висок 40 метра.
• В ляво от него има друг висок и пълноводен водопад. 

Как се стига до екопътека и водопад Под Камико?

С кола: 
Село Гара Бов – на 50 км от град София

Пеша:
Село Гара Бов – Водопад Под Камико –  1 час

Описание на маршрута

Село Гара Бов – Екопътека и водопад Под Камико

Екопътека и водопад Под камико се намира в Западна Стара планина на около час от град София. Върви се предимно в прохладна гора по течението на река Старата река, покрай множество малки водопадчета.

Началото на екопътека „Под камико“ е край стадиона над село Гара Бов. Има обособен паркинг. Преминете през стадиона покрай пейките. Веднага след него трябва да прекосите реката и да минете на десния ѝ бряг. Следва плавно изкачване и навлизане в гора. На места може да видите зелена маркировка. В началото пътеката изглежда скучна, но след около 15 минути ще достигнете първите малки водопади.

В един момент пътеката прави остър завой на дясно и трябва да прекосите реката. Следва леко изкачване като ще се отдалечите от Старата река. Пътеката прави нещо като зиг-заг, след което следва спускане отново към реката.

Ще преминете малък дървен мост. След около 20 минути вървене по криволичеща пътека ще стигнете водопад Под Камико. Водопадът е висок около 40 метра. Може да отидете до подножието и да се насладите на пръските му.

Оттук пътеката продължава към село Бов, където може да минете над водопада.

Забележителности в близост Екопътека „Под камико“

Забележителности в близост до екопътека и водопад Под камико

Вазова екопътека
Екопътеката е една от най-посещаваните пътеки в близост до София. Разположена е в Искърското дефиле, като свързва селата Гара Бов и Заселе. Пътеката е много живописна. Изминава се за около час и 30 минути и е подходяща за деца.

Лакатнишки скали
Лакатнишките скали са защитена местност, част от Природен парк Врачански Балкан. Намират се в Западна Стара планина, разположени на левия склон на Искърското дефиле. В скалите са се формирали над 100 пещери и пропасти, най-дългата от които е Темната дупка – 9 км.
Това е едно от местата, на които се заражда българския алпинизъм.

Често задавани въпроси


Къде можем да оставим колата?

Колата може да оставите на паркинга на  стадиона на Гара Бов. Паркингът е безплатен.

Има ли вода по екопътека „Под камико“?

Чешми по пътеката няма.

Лесна ли е екопътека „Под камико“?

Екопътеката е лесна за преминаване.

Подходяща ли е екопътека „Под камико“ за деца?

Екопътеката е подходящ за деца.

За кои сезони е подходяща екопътека „Под камико“?

Екопътеката е подходящ за минаване през всеки месец, но е най-приятна през пролетта.

Заслужава ли си да посетите екопътека „Под камико“?

Ако търсите прохладно място за разходка в близост до София ви препоръчваме да посетите екопътеката.

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

Екопътека „Водопади Бохемия“


Екопътеки

изходна точка

4 км след град Рила

денивелация положителна

151 м

денивелация отрицателна

151 м

трудност

1/6 лесно

времетраене

45 мин кръгов

дължина и тип на маршрута

1.25 км общо

Любопитна информация за Екопътека „Водопади Бохемия“

• Намира се малко след град Рила
• Има два варианта да минете – през екстремен и не толкова маршрут.

Как се стига до Екопътека „Водопади Бохемия“?

С кола: 
4 км от град Рила посока Рилски манастир

Пеша:
Обиколка на екопътеката – 45 минути

Моята оценка на маршрута:
⭐⭐⭐ 3.5/5

Описание на маршрута

Екопътека „Водопади Бохемия“

Водопадите Бохемия се намират на около половин километър след град Рила, по пътя за Рилския манастир. 

Екопътеката минава покрай няколко много високи водопада. Няколко минути след началото пътеката се разделя. Наляво пътеката върви през гората и е лесна за преминаване.

Надясно е по-екстремният маршрут, който минава по реката на самия каньон. Има места, които трябва да минете с помощта на въже, както и стръмни участъци. 

В един момент двете пътеки се събират, така че можете да направите и кръгова обиколка. Целият маршрут се изминава за около 45 минути.

Забележителности в близост до екопътека „Водопади Бохемия“

Екопътека Кръста
Ако не ви е стигнала екопътека „Водопади Бохемия“, можете да обмислите преминаване по екопътека „Кръста“. Началото на екопътеката се намира точно срещу екопътека „Водопади Бохемия“. Подходяща е за къса и лека разходка. Изминава се за около 45 минути, а в края на пътеката ви очакват красиви гледки към Рила.

Рилски манастир „Свети Иван Рилски“
Рилският манастир е един от най-значимите културни паметници в България. Има изключителна културна, художествена и историческа стойност. Разположен е между реките Рилска и Друшлявица, на 1147 м надморска височина. Той е начална точка на множество маршрути, част от които са до хижа „Рибни езера“ (около 6 ч), до хижа „Иван Вазов“ (7 ч) и хижа „Мальовица“ (8 ч).

Местността Кирилова поляна
Кирилова поляна се намира само на няколко километра след Рилския манастир. То е едно от многото красиви места в Рила. От поляната се откриват невероятни гледки към върховете Двуглав, Иглата, Злия зъб, Купените и Ловница. Кирилова поляна е изходна точка на прехода до хижа „Рибни езера“.

Стобски пирамиди
Природната забележителност Стобски пирамиди се намира в близост до град Рила. Те представляват причудливи скални формации от глина и пясък, образувани от ерозия. Включени в Червената книга на България като критично застрашени местообитания. 

Водопади Дяволски води
Водопадите се намират в близост до село Пастра. Те са много труднодостъпни, заради стръмните склонове, по които се спускат. Точно срещу склона с водопадите се намира ханче “Дяволски Води”.

Често задавани въпроси


Къде можем да оставим колата?

Колата може да оставите на отбивката в дясно малко след началото на екопътеката.

Има ли вода по маршрута до екопътека „Водопади Бохемия“?

Вода по маршрута има до беседката малко след началото на екопътеката.

Какво трябва да знаем за маршрута до екопътека „Водопади Бохемия“?

Началото на пътеката е малко трудно да се види от пътя. От град Рила тръгвате посока Рилски манастир, след около 4 км ще и видите зелена табела вдясно екопътека водопад Бохемия. Малко преди нея има пейка и ограда. Оттам тръгва пътеката към водопадите.</li><li>Ако изберете да тръгнете по така наречения екстремен маршрут, е добре да внимавате ако е валяло, защото се минава по скала и може да е хлъзгаво.

Лесен ли е маршрутът до екопътека „Водопади Бохемия“?

Маршрутът е лесен, има 1,2 места покрай реката, на които трябва да бъдете внимателни.

Подходящ ли е маршрутът до екопътека „Водопади Бохемия“ за деца?

Екстремния маршрут не е подходящ за малки деца.

За кои сезони е подходящ маршрутът до екопътека „Водопади Бохемия“?

До водопадите се стига през всеки сезон, но най-подходящо е да ги посетите май-юни, когато са най-пълноводни.

Заслужава ли си да посетите екопътека „Водопади Бохемия“?

Екопътеката е интересна и си заслужава да се премине.

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

Екопътека „Бяла река“ край Калофер


Екопътеки

изходна точка

Калоферски манастир

трудност

2/6 лесно

времетраене

1 час и 20 мин

дължина и тип на маршрута

2 км кръгов

Любопитна информация за Екопътека „Бяла река“

• Намира се в Национален парк „Централен Балкан
• По цялата пътека има табели с интерпретативни модули, посветени на различни теми: „Гората“, „Билките“, „Реката“ „Следите“, „Мечката“ и „Кълвача“.
• Целият маршрут на екопътеката е изграден по течението на река Бяла.
• Дължината на маршрута е 1830м. 
• През летните жеги Синият вир е мястото, което много хора се рахлаждат.
• Екопътеката оформя осмица.
• В край на 2023 година пътеката е изцяло реновирана и отново отворена за посетители.

Как се стига до Екопътека „Бяла река“?

С кола: 
Бивак „Бяла река“ – 6 км от град Калофер

Пеша:
Обиколка на екопътека „Бяла река“ – 1 час и 20 минути общо

Описание на маршрута

Екопътека „Бяла река“

От град Калофер поемаме по пътя за калоферския мъжки манастир „Рождество Богородично“. Пътят е черен, но е проходим и за по-ниски коли. Стигайки до Манастира ако видите, че има спрели коли гледайте да намерите място, където да паркирате, защото по-надолу сигурно всичко ще бъде вече заето.

Оставяйки колите пред манастира или на паркинга малко по-надолу стигаме до табелата на Национален парк „Централен Балкан“. Тръгваме след бариерата на ляво и се спускаме леко към реката. В дясно има мостче, което води до приятна беседка. Подминавате го и скоро излизате пред арката на eкопътека Бяла Река. Маршрутът е кръгов и описва нещо като осморка.

Дървен мост, под който минава Бяла река

Минавате арката и продължавате на дясно по пътеката, следва леко изкачване докато не стигнете първото мостче, което пресича реката.

Оттук нататък следват няколко последователни мостчета. Минава се през така наречения Син вир, където водата е толкова кристална и чиста. На няколко места по пътеката ще видите информационни табла с интересни факти за растенията и животните в района.

След като няколко пъти прекосите реката ще стигнете до средата на екопътеката, където се събират трите пътя. Оттук ще излезете към едно от големите мостчета и ще започне най-тежкото изкачване от маршрута. Ако сте с малки деца може би ще се наложи да им помогнете с изкачването по следващите стълбички.

Пътеката продължава като се стига до крайната точка – голяма беседка край реката. Лятото е много приятно за почивка. Не забравяйте да видите кой е най-големият хищник на информационното табло.

След почивката се изкачвате нагоре по стълбите. Надясно има място с пейка и гледка, а наляво е пътеката към началото на екопътеката.

Гледка от екопътека Бяла река към резерват Южен Джендем Стара планина

Този път не минавате през реката, а вървите отгоре и отстрани на мостчетата. Не се притеснявайте, няма как да се изгубите по пътя на обратно (освен ако не се отклоните от пътеката).

Забележителности в близост до екопътека „Бяла река“

Водопад Райско пръскало
Водопадът Райско пръскало (1700 м н.в.) е най-високият постоянен водопад на Балканския полуостров. Той е един от най-популярните в България, посещава се целогодишно и е изключително впечатляващ. Водите му тръгват от вечните снежни преспи, скътани в южния склон на връх Ботев. Начална точка за Райското пръскало е местността Паниците. Преходът отнема около 4 часа и 30 минути без почивките. Преминава се през едни от най-живописните части на Балкана.

Връх Ботев
Връх Ботев е първенеца на Стара планина. Той се издига на 2375,9 м надморска височина. Може да се достигне по няколко различни маршрута, като най-популярните са от хижа „Плевен“, което е от северната част на планината или от местност Паниците – южната част на Стара планина.
Маршрутът до някъде се препокрива с този до Райското пръскало и хижа „Рай“. След като стигнете водопада се продължава по известната Тарзанова пътека, която е и лятната пътека за изкачване на върха. От хижа „Рай“ до връх Ботев ще ви отнеме около 3 часа.

Водопад Сучурум
Водопадът е лесно достъпен и се намира в края на град Карлово. След като стигнете градския парк „Евлоги и Христо Георгиеви“, тръгнете по главната му алея и продължете почти до края. Ще стигнете мост със зелени парапети. Продължете направо по пътя и ще стигнете ВЕЦ Левски, а малко след това и самия водопад Сучурум.

Карловско пръскало и хижа „Васил Левски“
Карловското пръскало е един от най-високо разположените водопади на територията на България. Маршрутът до него е със средна трудност и се изминава за около 4 часа и 40 минути. Няма пресечен терен и трудни за преминаване места, но е дълго като разстояние. Ако прецените да направите маршрута за един ден е добре да тръгнете рано сутринта.

Често задавани въпроси


Къде можем да оставим колата?

През почивните дни паркирането покрай бивака е по-трудно, затова може да спрете пред Калоферският мъжки манастир „Рождество Богородично“.

Има ли вода по маршрута до екопътека „Бяла река“?

Чешма има до манастира.

Лесен ли е маршрутът до екопътека „Бяла река“?

Да, маршрутът е сравнително лесен. След първия кръг има по-стръмни изкачвания, които биха затруднили някои.

Подходящ ли е маршрутът до екопътека „Бяла река“ за деца?

Екопътеката е подходяща за разходки с по-големи деца. Има няколко места, които биха затруднили по-малките.

За кои сезони е подходящ маршрутът до екопътека „Бяла река“?

Може да минете екопътеката през всеки сезон, но пролетно и есенно време гледките са най-красиви. През лятото ако решите пък може да се разхладите в реката.

Заслужава ли си да посетите екопътека „Бяла река“?

Макар и популярна през последните години, екопътеката е една от най-красивите и интересно направени в Балкана и трябва да я посетите поне един път.

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

Планинка е проект, създаден от любовта към дизайна и планината.

Свържете се с нас:

© 2024 Всички права запазени

Website by WebToSpec