Липсват продукти в количката.

Общо:

  » »
 • Глава Панега – най-големият карстов извор в България

Глава Панега – най-големият карстов извор в България


Uncategorized

изходна точка

Краят на село Златна Панега

денивелация положителна

10 м

денивелация отрицателна

10 м

трудност

1/6 лесно

времетраене

5 минути

дължина и тип на маршрута

200 м

Със сигурност много от вас са чували и посещавали Екопътека Искър-Панега.
Знаете ли обаче, че само на няколко километра се намира най-големия карстов извор в България – „Глава Панега“.

Любопитна информация за карстов извор Глава Панега

• Най-големият карстов извор в България
• Образуван е от две елипсовидни езера – Горното и Долното, свързани чрез подземен сифон.
• Горното езеро е дълго 73 м и широко 22 м.
• Температурата на водата му варира в границите между 8,4 и 15,4 ° С.
• Впечатляващият цсиньо-зелен цвят на водата е заради разтворения калциев карбонат.

Как се стига до карстов извор Глава Панега?

С кола:
Село Златна Панега– на 15 км от град Луковит
Идвайки от Луковит продължете по главната улица на селото. Малко преди края му трябва да завиете на ляво по улица Стара планина. Малко по-надолу ще стигнете разклонение, продължете надясно. Само след няколко метра ще стигнете уширение, където може да оставите колата.

Пеша:
Паркинг – Глава Панега – 3 минути

Описание на маршрута

Паркинг – Глава Панега

След като паркирате колата може малко да се почудите накъде да тръгнете, защото на мястото няма ясни табели, нито маркировка. Огледайте се вдясно за бетонно колче на което е изписано “Извор”. Тръгнете по тази пътека. Може да има много растителност, защото мястото не е поддържано. Само след около 2 минути ще стигнете до извора.

Местните хора наричат извора “Синилото”, заради впечатляващия синьо-зелен цвят на водите.


Самото място, в което се намира изворът е много приказно. “Сгушен” сред гъста растителност сякаш се пренасяш в друг свят. Наоколо кипи живот и се чуват звуци от жабки, насекоми и птици.


Отделете си поне 30 минути да разгледате мястото. Ако сте с деца бъдете внимателни, защото на мястото няма прегради. По пътеката към пещерата има леко хлъзгави места.

Ако сте приключенци, може да минете през “пещерата” и да излезете от другата страна на извора.

Някои от по-известните карстови извори в България са Житолюб до Лакатник и Клептуза във Велинград.

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

  » »
 • Природен феномен Чудните мостове и хижа „Чудните мостове“

Природен феномен Чудните мостове и хижа „Чудните мостове“


Uncategorized

Природен феномен Чудните мостове през лятото

Природен феномен Чудните мостове и хижа „Чудните мостове“ се намират в Родопите на около 1 час и 30 минути от град Пловдив. Природен феномен Чудните мостове е една от най-красивите природни забележителности, които може да видите в Родопите.

Може ли да се стигне с кола до природен феномен Чудните мостове и хижа „Чудните мостове“?

До природен феномен Чудните мостове и хижа „Чудните мостове“ се стига по асфалтов път. Тръгва се посока от Асеновград към Смолян. Няколко километра след село Хвойна има отбивка вдясно за село Забърдо. От тук пътят става много тесен и разминаването по-трудно. Има много дупки, затова трябва да карате внимателно.

Ще познаете, че сте стигнали по сергийките с мед и плетени чорапи. Вдясно има малък паркинг, който побира около 10 коли. Ако посещавате мястото през уикенда най-вероятно ще се наложи да спрете покрай пътя.

Как се стига до природен феномен Чудните мостове и хижа „Чудните мостове“?

След като оставите колата тръгнете надолу по стълбичките. Вляво ще видите хижа „Чудните мостове“. В хижата предлагат разнообразна храна, а отпред има маси и пейки за сядане.
От хижата тръгнете надолу към Чудните мостове (трябва да минете покрай беседката, която ще ви остане вляво).

Тук започва леко спускане, не след дълго пред вас ще се открие гледка към природния феномен. Първо ще видите големия мост.

Пътеката става доста стръмна и песъчлива и трябва да бъдете внимателни. След като се се спуснете ще се озовете пред едно дървено мостче. Ако водата не е много може да продължите през рекичката и да навлезете под големия мост. Оглеждайки се наоколо гледките са впечатляващи!

Панорамната гледка над Чудните мостове

След обиколката може да се върнете отново до хижата. От там тръгнете надясно, за да стигнете до панорамната гледка. Има кратко стръмно изкачване по стъпaла.

За по-голяма безопасност има сложени метални огради. От най-високата точка се открива красива гледка към Чудните мостове. Вдясно продължава маркирана пътека към село Забърдо.

Панорамната гледка над Чудните мостове

Какво представляват Чудните мостове?

Чудните мостове, наричани още “Еркюприя” – от турски “ер” – земя и “кюприя” – мост, са разположени на 1450 м. надморска височина и представляват огромни арки, които свързват двата бряга на река Дълбок дол. Те са една от най-красивите природни забележителности, които може да видите в Родопите.

Природен феномен Чудните мостовеa през лятото

Скалните феномени са се оформили, след като пещера се срутила в следствие на ерозионната дейност на пълноводна в миналото река Еркюприя. Големият мост е висок 70 метра. На сто метра по-надолу по течението на реката се намира малкият мост, който е с височина 23 метра.

Основна информация за хижа „Чудните мостове“

Хижа „Чудните мостове“ се намира на 1439 м н.в. в Западни Родопи. Сградата е малка с капацитет 25 места, но е уютна. Има разнообразно меню с хапване. До хижата се стига оп асфалтиран път. Намира се на около 70 км от град Пловдив.

Нашето последно посещение на хижата беше октомври 2023 година.

✔️ Отваряработи целогодишно
📅 Най-посещавана презпролет-есен
🛏️ Места25
💸Цена/нощувка20 лв.
🏕️ Къмпингуванене
🐕 Позволено за кучетане
⛰️ Надморска височина1439 м н.в.
🚗 Достъп с колада
📞 Телефон0899 881031

Информацията е обновена през октомври 2023 г.

Забележителности в близост до Чудните мостове

Хижа „Персенк“
Хижата се намира в Западни Родопи. Разположена е в местността Чадъра. Представлява комплекс от няколко сгради и бунгала.  Малката хижа Персенк е сграда с капацитет 15 места в 4 стаи с по 2,3 и 4 легла, вътрешни санитарни възли и бани. До хижата може да се стигне от село Орехово за около 2 часа по маркирани пътеки или от хижа „Скални мостове“ за около 1 час и 30 минути. На около 2 часа се намира и връх Голям Персенк, на който е най-високият в планинския дял Чернатица. 

Каньон Цирикова църква
Каньон и връх Цирикова църква се намират в Западни Родопи близо до село Забърдо. Изходна точка е хижа Скални мостове, която се намира на около километър след Чудните мостове.Пътеката е почти равна, като само малко преди параклиса има по-стръмно изкачване. До върха е подходящо за разходка с деца. До самия каньон се стига по стръмна пътека в гората. 

Хижа „Кабата“
Хижа „Кабата“ е много симпатична хижа в Родопите, разположена между върховете Цирикова Църква и Гургутевица. Намира се на 1655 м н.в., реновирана е и разполага с 50 места. До нея се стига за около 1 час и 15 минути по сравнително равна пътека. Маршрутът до нея подходящ за разходка с деца.

Често задавани въпроси


Къде можем да оставим колата?

Колата може да паркирате точно над  хижа „Чудни мостове“.

Има ли вода по маршрута до природен феномен Чудните мостове и хижа „Чудните мостове“?

Да, на хижата има вода.

Лесен ли е маршрутът до природен феномен Чудните мостове и хижа „Чудните мостове“?

Да, до мястото се стига с кола.

Подходящ ли е маршрутът до природен феномен Чудните мостове и хижа „Чудните мостове“ за деца?

Да, само когато слизане към Чудните мостове трябва да бъдете внимателни на стръмните участъци и ако прецените да не ги преминавате с деца.

За кои сезони е подходящ маршрутът до природен феномен Чудните мостове и хижа „Чудните мостове“?

Мястото може да посетите през всички сезони.

Заслужава ли си да посетите природен феномен Чудните мостове и хижа „Чудните мостове“?

Със сигурност си заслужава да видите красотата на този природен феномен. Разходката е кратка, но мястото е много впечатляващо.

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

  » »
 • Орфееви скали – кратка разходка с невероятни гледки

Орфееви скали – кратка разходка с невероятни гледки


Uncategorized

Любопитна информация за Орфееви скали

• Орфееви скали се намират в Западни Родопи в близост до Пампорово.
• Леснодостъпна пътека, подходяща за деца.
• Невероятно красиви гледки към Родопите.

Как се стига до Орфееви скали?

С кола:
Няколко метра под връх Снежанка

Пеша:
Връх Снежанка – Орфееви скали – 15 минути

Описание на маршрута

Връх Снежанка – Орфееви скали

Орфеевите скали се намират в непосредствена близост до Пампорово. Малко преди да стигнете връх Снежанка вляво на предпоследния завой ще видите уширение с място за паркиране. Там може да оставите колата.

Тръгнете по пътеката, на която има беседка. Беседката трябва да ви остане вдясно. Започва леко и плавно изкачване. Пътеката е широка и се върви ту на открито ту в гора.

Малко преди скалите има леко слизане. Пътеката е лека, добре обозначена с маркировка. До самите скали няма никакви опасни участъци и подходяща за деца.

Ние направихме разходка с 18 месечните ни близначки. След около 15-20 минути ще стигнете до беседка. От беседката продължете надясно и след около 2 минути ще сте на скалите.

Тук трябва да бъдете малко по-внимателни, защото отгоре не е много удобно да се стъпва и лесно може да загубите баланс. Не препоръчваме да се качвате с малки деца. Гледката от скалите е изключително красива. Пред вас ще се разкрият безкрайните Родопи. Точно под скалите ще видите и част от Смолянските езера, някога били 20 сега останали 7 от тях.

Легендата за Орфеевите скали

Според легендата след като Орфей не успял да спаси своята любима Евридика, той започнал да прекарва повече време на точно тези скали. Той свирел вълшебната си музика на своята арфа. Песните му се разнасяли из целите Родопи.

Други забележителности

 • Екопътека Смолянски езера
 • Екопътека Невястата
 • Смолянска крепост
 • Момчилова крепост

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

  » »
 • Кобилини стени – впечатляващо място във Врачански Балкан

Кобилини стени – впечатляващо място във Врачански Балкан


Uncategorized

изходна точка

Хижа „Пършевица“

денивелация положителна

267 м

денивелация отрицателна

65 м

трудност

1/6 лесно

времетраене

40 минути в посока

дължина и тип на маршрута

3.1 км в посока

Любопитна информация за Кобилини стени

• Кобилини стени се намират във Врачански Балкан.
• Те са впечатляващи варовикови скали на югозападните склонове на върховете Бегличка могила (1482 м) и Пършевица (1430 м).
• Представляват поредица от няколко скални венци с различна височина, ориентирани към Искърския пролом.

Как се стига до Кобилини стени?

С кола:
Хижа „Пършевица“ –  на 21 км от гр. Враца

Пеша:
Хижа „Пършевица“ – Кобилини стени – 40 минути
(отделете поне 2 часа за разходката)

Описание на маршрута

Хижа „Пършевица“ – Кобилини стени

До красивите скални образувания може да се достигне по няколко маршрута, единият от които е от село Очиндол за около 3 часа. Най-лесният и бърз начин, за който ние ще ви разкажем, е от хижа „Пършевица“.

Tръгнете по жълтата маркировка вдясно от хижа „Пършевица“. Първо ще преминете за кратко през гора, а след това ще излезете на обширна поляна. Вляво от вас ще видите неработещ влек. Изкачването тук е плавно.

Крастотата на природата през пролетта на Кобилини стени


Ще стигнете разклонение – надясно към връх Бегличка могила, който можете да изкачите след това, вляво от вас остава връх Кръстанова могила, а направо – към връх Остра могила, накъдето трябва да продължите. Пролетно време е изключително живописно, защото поляните са изпъстрени с цветя.

Глекда към връх Остра Могила - Планинка

От връх Остра могила се откриват невероятни гледки към отвесите на Кобилини стени. От него се вижда ясно и първенецът на Врачанската планина – връх Бегличка могила (1481 м).

След като се насладите на гледките, можете да се върнете обратно до разклонението и да изкачите на връх Бегличка могила.

Във Врачанския балкан може още да се разходите и до една от най-трудните екопътеки в България – Боров камък.

Забележителности в близост до Кобилини стени

Водопад Боров камък
Водопад Боров Камък се намира във Врачански Балкан. Част е от едноименната пътека. Началната точка е в края на село Згориград. До водопада се стига за около 1 час и 30 минути, а екопътеката продължава и след него.

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

  » »
 • Черната скала – лека и кратка разходка в Северна Рила

Черната скала – лека и кратка разходка в Северна Рила


Uncategorized

изходна точка

Боровец

денивелация положителна

223 м

денивелация отрицателна

177 м

трудност

2/6 лесно

времетраене

1 час

дължина и тип на маршрута

3.6 км в посока

Любопитна информация за Черната скала

• Черната скала се намира в Централна Рила.
• Мястото е обявено през 1974 г за природна забележителност.
• Скалата има зловещо минало. След 9 септември 1944 г. без съд и присъда тук са избити от комунистическа власт 30 000 хора от околните населени места. В памет на жертвите на скалата е издигнат кръст.

Черната скала в Рила планина

Как се стига до Черната скала?

С кола:
Боровец

Пеша:
Боровец – Черната скала – 1 час

Описание на маршрута

Боровец – Черната скала

Началото на пътеката започва край курорта Боровец. Идвайки от Самоков няколко километра преди Боровец вляво ще видите уширение с паркинг. Ще видите и няколко сгради. На паркинга има и чешмичка, от която може да си налеете вода. Ще видите и информационна табела с различни маршрути за Рила.

Тръгнете нагоре по широката пътека покрай сградите. Маршрутът е добре обозначен и не би трябвало да се объркате. След около 20 минути ще стигнете до разклонение – поемете на ляво.

Ако предишните дни е валяло може пътя да е много кален, затова тръгнете с подходящи обувки. През почти цялото време се върви в гора, което прави маршрутът подходящ за топлите месеци.

Около 50 минути от началото на прехода ще стигнете уширение, където ще видите пейки и маси. Вляво до пейките има табелка и леко скрита пътечка към Черната скала. Главният широк път води към хижите „Марица“ и „Заврачица“.

Пейки на уширението малко преди Черната скала

Вие трябва да е продължите на ляво по тясна пътечка. Следва леко стръмно спускане. Вдясно от пътеката ще видите не особено поддържана беседка.

Металните парапети и Черната скала

Малко по-надолу има парапети и ще стигнете Черната скала. Оттук се открива красива панорамна гледка към склоновете на Рила планина и долината.

Гледка от Черната скала към Рилските върхове

Забележителности в близост до Черната скала

Хижа „Марица“
Хижата е разположена в Източна Рила, до водослива на реките Лява и Права Марица. Намира се на 1900 м н.в. Представлява масивна двуетажна сграда, към която има още една, едноетажна. Хижата е с капацитет 70 легла.

Хижа „Заврачица“
Местността Заврачица представлява ледникова долина, през която минава река Права Марица. На юг е връх Янчов чал, на запад – Кози връх, на изток – връх Ченгене чал. В долината, на левия бряг на река Права Марица, се намира „Заврачица“. Хижата е отправна точка за много красиви места като Ропалишките езера, Маричините езера, връх Манчо и други.
През местността минава един от двата Кайзерови пътя в Рила – от Боровец през хижите „Чакър войвода“ и „Заврачица“, седловината Джанка и до Белица. Изграждането им е било свързано с посещението на кайзера на Германия по времето на цар Фердинанд.

Хижа „Чакър войвода“
Хижата се намира на 1932 м н.в. в Мусаленския дял на Рила. Разполага с 35 места, има столова и кухня. Тоалетните са външни, а баня няма. От хижата можете да стигнете до хижа „Марица“ (виж стр. 140), хижа „Заврачица“ (виж стр. 141) или да изкачите върховете Дено̀, Иречек и Мусала.

Връх Мусала
Гордостта на Рила и на целия Балкански полуостров – първенецът връх Мусала (2925 м), се намира в Източна Рила. Върхът издига снага в Мусаленския дял на планината, на едно от основните рилски била – Мусаленското. Върховете Малка Мусала (2902 м) на изток-североизток и Малък Близнак
(2777 м) – на юг, са в съседство с връх Мусала, на същото било. От върха се разкрива гледка към Пирин, Витоша, Средна гора, Родопите и величествената Стара планина.

Често задавани въпроси


Къде можем да оставим колата?

Може да оставите колата в началото на маршрута.

Има ли вода по маршрута до Черната скала?

В началото на маршрута до паркинга има чешма. Това е единственото място, от което може да си налеете вода.

Лесен ли е маршрутът до Черната скала?

Да, маршрутът е лесен. Няма технически и опасни места.

Подходящ ли е маршрутът до Черната скала за деца?

Да, маршрутът е подходящ за деца.

За кои сезони е подходящ маршрутът до Черната скала?

Подходящ е за всички сезони, защото пътеката е широка и се върви предимно в гора.

Заслужава ли си да посетите Черната скала?

Да, разходката е приятна.

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

  » »
 • Сините камъни, хижа „Карандила“ и водопад Футула – разходка в Сливенския Балкан

Сините камъни, хижа „Карандила“ и водопад Футула – разходка в Сливенския Балкан


Uncategorized

изходна точка

Долна станция лифт Сливен

денивелация положителна

763 м

денивелация отрицателна

763 м

трудност

3/6 средно

времетраене

3 часа и 20 минути

дължина и тип на маршрута

9.1 км

Любопитна информация за Сините камъни, хижа „Карандила“ и водопад Футула

• Сините камъни, хижа „Карандила“ и водопад Футула се намира в Източна Стара планина.
• Територията на природния парк има площ от близо 11380,3 хектара и се намира на източния склон на Стара планина.
• Хижа „Карандила“ се намира в местността „Карандила“, в природен парк „Сините камъни“.

Как се стига до Сините камъни, хижа „Карандила“ и водопад Футула?

С кола:
Долна станция лифт „Сливен“ – на 4 км от град Сливен

Пеша:
Долна станция лифт „Сливен“ – Халката – 20 минути
Халката – хижа „Карандила“ – 1 час и 10 минути
Хижа „Карандила“ – водопад Футула – 1 час
Водопад Футула – долна станция лифт „Сливен“ – 50 минути

Описание на маршрута

Долна станция на лифт „Сливен“ – хижа „Карандила“

Пътеката започва вляво от долната станция на лифта. Първо се преминава дървено мостче и след това започва леко изкачване. След 10 минути отново минавате мост и пейки. Ако е пролет – ще има вода и ще чувате шума на реката. През есента често е пресъхнала. Продължете все нагоре по песъчливо-каменистата пътека. След 20 минути от началото се стига до популярното скално образувание – Халката.

От тук продължете по пътеката с жълта маркировка, като не след дълго отново ще навлезете в гора. Ще видите чешмичка и няколко пейки. След още 5-6 минути вървене ще излезете от гората и ще минете под лифта. Отново ще навлезете в гора. Пътеката се разклонява за кратко и пак се съединява. Ще минете още едно мостче и ще продължите в гората. По-нататък ще видите пейки и паметник на алпиниста Милен Метков. Пътеката продължава наляво покрай скалите, но ако искате, можете да се отклоните и да продължите по пътеката направо, за да се насладите на гледките.


След час и 30 минути от началото ще минете покрай заслон „Стоте войводи“. Продължете по пътеката и след около 20 минути ще стигнете разклонение: наляво – към хижа „Карандила“, а надясно – към езеро Карандила и фурна „Карандила“, където предлагат много вкусен хляб. В района на фурната има заведения, детски площадки и игрище.


Още 10 минути ходене от разклонението и ще излезете на асфалтов път – пресечете го и ще видите в далечината хижата. Там готвят много вкусно и предлагат местна крафт бира.

Хижа „Карандила“ – водопад Футула – град Сливен

От хижа „Карандила“ поемете по асфалтовия път към горната станция на лифта. Ще видите кафява табела и път направо и наляво. Тръгнете направо и надолу по пътеката, за да съкратите пътя. След като стигнете лифта го заобиколете. Ще излезете на широко място с гледка към връх Голяма чаталка.

Тръгнете по пътеката с жълта маркировка (за връх Голяма чаталка) – навлиза се отново в гора. По пътеката има много красиви гледки. След 10 минути ще стигнете до табела – тук тръгнете наляво към град Сливен.


Пътеката е предимно песъчлива и върви успоредно на река Равна. Ще видите табелка за горния водопад Футула. На няколко места има упътващи табели към град Сливен. Около 10 минути след първия водопад ще стигнете и втория.

Може да се отбиете да го видите. Пътеката продължава все надолу. В един момент ще излезете на открито, ще видите лифта и ще минете под него. Тук вървите сред висока растителност. Не след дълго ще се включите в главната пътека. Тръгнете надясно към скалното образувание Халката и по познатия вече път.

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

Скален феномен Пеещи скали


Uncategorized

Любопитна информация за Скален феномен Пеещи скали

•  Скален феномен Пеещи скали се намира в Централен Балкан.
•  Пеещите скали са наречени така, защото когато силния вятър се провира между тях се чува подобен на подсвиркване звук.
•  Намират се по маршрута между хижа „Мазалат“ и хижа „Тъжа“.

Как се стига до Скален феномен Пеещи скали?

С кола: 
Хижа „Партизанска Песен“ – 24 км от град Габрово 

Пеша:
1. Хижа „Партизанска Песен“ – хижа „Мазалат“ – 3 часа
2. Хижа „Мазалат“ – Скален феномен Пеещи скали – 1 час

Описание на маршрута

Хижа „Партизанска Песен“ – чешма

Маршрутът започва от хижа „Партизанска песен“. До хижа „Мазалат“ е около 3 часа (в зависимост от темпото). Маркировката, която трябва да следите е червена. По пътя има една чешма, на която може да си напълните вода. По-голяма част от прехода се върви в красива гора. Ако все още не сте били на хижата искате да прочетете пълното описание на маршрута може да прочетете в статията ни за хижа „Мазалат“.

Хижа Мазалат по изгрев

Хижа „Мазалат“ – Скален феномен Пеещи скали

От хижата продължете по червената маркировка на запад. Малко по-нататък ще видите табела за хижите „Тъжа“ и „Мандрата“ и първоначално ще следвате тази цел. Към върха няма табела, защото не се води туристически връх.

Дървени табели към хижа Тъжа

През целия преход ще се движите на открито, затова при слънчево време не забравяйте слънцезащитните предпазни средства. По маршрута има водоизточник малко преди връх Голям Кадемлия.


Пътеката в началото е сравнително равна и приятна. Ще подсечете връх Вълча глава, който ще остане вляво от вас. Малко след това ще навлезете в резерват „Пеещи скали“.

Пред вас ще се открие гледка към скалния феномен Пеещи скали, връх Росоватец вдясно и вляво връх Малък Кадемлия, а зад него – връх Голям Кадемлия (ще го познаете по сградата на върха).

Скален феномен Пеещи скали издигащи се в Стара планина

Скален феномен Пеещи скали и връх Голям Кадемлия в далечината.

По нататък по пътеката ще стигнете до Пеещите скали. Смята се, че когато има силен вятър се чуват скалите да „пеят“. Можете да ги подсечете от дясно по лятната пътека или да ги изкачите. От тук може да се върнете по същия път към хижа „Мазалат“ или да продължите към връх Голям Кадемлия или хижа „Тъжа“. В този дял на Стара планина се намира и един от най-красивите водопади – Кадемлийско пръскало.

Скален феномен Пеещи скали и туристи вървящи към него

Забележителности в близост до скален феномен Пеещи скали

Връх Голям Кадемлия
Връх Голям Кадемлия (2276 м н.в.) е вторият по височина връх в Стара планина след връх Ботев (2376 м н.в.). Върхът е част от масива Триглав. Съседните върхове, които също са част от масива, са врховете Малък Кадемлия и Пиргос. На върха има останали постройки на бивша военна база и туристически заслон. Заслонът „Голям Кадемлия“ побира около 8-10 човека. Вътре има двуетажни легла, маса с пейки и посуда.

Кадемлийско пръскало
Кадемлийското пръскало е един от най-красивите и впечатляващи водопади. Намира се на около 1450 м н.в. в Средна Стара планина. Водопадът е висок 72 метра и е пълноводен през цялата година.

Още интересни маршрути в Стара планина може да откриете в книгата ни.

Книга Стара планина - Планинка

Често задавани въпроси


Къде можем да оставим колата?

Колата може да паркирате около хижа „Партизанска Песен“.

Има ли вода по маршрута до скален феномен Пеещи скали?

Вода по маршрута ще може да си налеете на 1 час от началото на маршрута както и на хижа „Мазалат“.

Какво трябва да знаем за маршрута до скален феномен Пеещи скали?

През почти цялата част от хижа „Мазалат“ до Пеещите скали се върви на открито.

Лесен ли е маршрутът до скален феномен Пеещи скали?

Маршрутът е със средна трудност, заради продължителността си.

Подходящ ли е маршрутът до скален феномен Пеещи скали за деца?

Не е подходящ, заради дългия преход.

За кои сезони е подходящ маршрутът до скален феномен Пеещи скали?

През летните месеци е най-подходящо да минете маршрута.

Заслужава ли си да посетите скален феномен Пеещи скали?

Да, мястото е изключително красиво!

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

Село Мугла – откъснато от света


Uncategorized

С кола:
Село Мугла – 25 км от град Смолян

Пеша:
Хижа “Чаирски езера”–  село Мугла – 2 часа
Хижа “Ледницата”–  село Мугла – 3 часа

Село Мугла

Ако имате нужда да се откъснете от света, да се спрете за малко и да си отдъхнете на спокойствие от кипящия живот в града, село Мугла е вашето място. То е малко селце в Родопите, разположено на 25 км от Смолян и на около 18 км от град Девин. Село Мугла не може да се опише, то трябва да се преживее.

Местните хора са изключително приветливи, отзивчиви и гостоприемни. Радват се и поздравяват всеки новодошъл. В селото има хотел както и няколко къщи, в които можете да отседнете.

През 80-те години, селото е било населявано от около 1000 души, сега са останали 217 според данните. Преди години селото е разполагало с училище, в което учели над 300 ученици. Училището в момента е изоставено и се руши. Селото се нарича Мугла, защото много често то потъва в мъгла.

Селото е известно и с естествените си находища от прочутия мурсалски чай. Друг интересен факт, че в Мугла се намира една от най-големите популации на дива коза в Родопите.

Село Mугла е място, в което тишината и спокойствието те обгръщат отвсякъде, а природата е уникална.

Селото е част от маркирания туристически маршрут маршрут Е8.
Освен по асфалтов път с кола до него може да стигнете от хижа „Чаирски езера” за около 2 часа или от хижа „Ледницата” за около 3 часа. В близост се намира връх Голям Перелик (2191м.) – най-високият връх в Родопите.

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

  » »
 • Лакатнишки скали – разходка с гледка към Искърското дефиле

Лакатнишки скали – разходка с гледка към Искърското дефиле


Uncategorized

изходна точка

Карстов извор „Житолюб“

денивелация положителна

396 м

денивелация отрицателна

109 м

трудност

2/6 лесно

времетраене

1 час в посока

дължина и тип на маршрута

1.9 км в посока

Любопитна информация за Лакатнишки скали

• Лакатнишки скали са защитена местност, част от Природен парк Врачански Балкан.
• Намират се в Западна Стара планина, разположени на левия склон на Искърското дефиле.
• В скалите са се формирали над 100 пещери и пропасти, най-дългата от които е Темната дупка – 9 км.
• Това е едно от местата, на които се заражда българския алпинизъм.
• В местността има 6 района с над 350 маршрута с различна трудност.

Как се стига до Лакатнишки скали?

С кола: 
Карстов извор „Житолюб“, село Гара Лакатник

Пеша:
Карстов извор „Житолюб“ – Лакатнишки скали – 1 час

Описание на маршрута

Карстов извор „Житолюб“ – Лакатнишки скали – Паметника Септемврийци 1923

Начална точка за разходката до Лакатнишките скали е карстов извор Житолюб. Ако сте с кола може да спрете при ресторант “Пещерата“. Вляво от ресторанта ще видите карстовия извор. Ако изберете да стигнете до скалите с влак, пътуването от София ще ви отнеме около час. Малко след като слезете на гарата, трябва да преминете по въжен мост над река Искър. Няколко метра след моста в дясно ще видите заведение “Пещерата”.

В началото пътеката започва с леко изкачване, на места има изградени парапети и информационни табели. След около 10 минути от началото на маршрута ще стигнете до беседка с красива гледка към Искърското дефиле.

Тук ще стигнете и разклонение нагоре към пещера Темната дупка, а наляво към Паметника Септемврийци 1923.

Табела по пътя към Лакатнишки скали

Следвайте червената маркировка, пътеката е ясна и трудно бихте се изгубили. През голяма част от маршрута се върви на открито, затова ви съветваме да си вземете шапка, очила и слънцезащитен крем. През целия път се откриват страхотни гледки. До крайната точка на маршрута се стига за около 1 час.

Забележителности в близост до Лакатнишки скали

Екопътека „Под камико“
Намира се в Западна Стара планина, в близост до село Гара Бов. Върви се предимно в прохладна широколистна гора. Начална точка е стадион Скалата в село Гара Бов. Пред стадиона има паркинг, където може да оставите колата. До водопада се стига за около час. Пътеката към водопада върви успоредно с реката и се минава покрай няколко по-малки, но красиви водопада. 

Вазова екопътека
Екопътеката е една от най-посещаваните пътеки в близост до София. Разположена е в Искърското дефиле, като свързва селата Гара Бов и Заселе. Пътеката е много живописна. Изминава се за около час и 30 минути и е подходяща за деца.

Кобилини стени
Кобилини стени са впечатляващи варовикови скали на югозападните склонове на върховете Бегличка могила (1482 м) и Пършевица (1430 м). Представляват поредица от няколко скални венци с различна височина, ориентирани към Искърския пролом. До тях се стига за около 40-50 минути като през по-голяма част се върви на открито. Мястото е подходящо за разходка с малки деца.

Често задавани въпроси


Къде можем да оставим колата?

Може да паркирате колата на началната точка – лифт Сопот.

Има ли вода по маршрута до Лакатнишки скали?

Вода по пътя няма.

Лесен ли е маршрутът до Лакатнишки скали?

Маршрутът е лек.

Подходящ ли е маршрутът до Лакатнишки скали за деца?

Да, подходящ е за деца.

За кои сезони е подходящ маршрутът до Лакатнишки скали?

Маршрутът е подходящ за преминаване през всеки сезон.

Заслужава ли си да посетите Лакатнишки скали?

Гледката към Искърското дефиле определено си заслужава!

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

Планинка е проект, създаден от любовта към дизайна и планината.

Свържете се с нас:

© 2024 Всички права запазени

Website by WebToSpec