Липсват продукти в количката.

Общо:

    » »
  • Райското пръскало (и хижа „Рай“) – най-високият водопад на Балканите

Райското пръскало (и хижа „Рай“) – най-високият водопад на Балканите


Uncategorized

изходна точка

Местност Паниците

денивелация положителна

1101 м

денивелация отрицателна

226 м

трудност

4/6 средно

времетраене

4 часа и 30 минути

дължина и тип на маршрута

9.5 км в посока

Любопитна информация за Райското пръскало и хижа „Рай“

• Райското пръскало и хижа „Рай“ се намират в Национален Парк Централен Балкан.
• Водопадът Райско пръскало е най-високият постоянен водопад на Балканския полуостров.
• Разположен е на 1700 м надморска височина.
• Височината на Райско пръскало е 124,5 м. Водите му тръгват от вечните снежни преспи, скътани в южния склон на връх Ботев.
• Хижа „Рай“ e една от най-популярните хижи в Стара планина.
• Намира се на около 1430 м н.в. и е построена през 1935 година.
• Разполага с 120 места, които през лятото всеки уикенд са напълно заети.

Гледка водопад Райско пръскало в Стара планина

Как се стига до Райското пръскало и хижа „Рай“?

С кола: 
До местност Паниците – на 5.6 км от град Калофер

Пеша:
Местност Паниците – хижа „Рай“ – 4 часа
Хижа „Рай“ – Райско пръскало – 30 минути

Описание на маршрута

Местност Паниците – хижа „Рай“

Началото на маршрута започва малко след хотел „Калоферските войводи“ – ще видите упътваща табела. После пресича река Тунджа по мост, след което върви за кратко по левия бряг на реката. Следвайте синята маркировка, която ще ви поведе към много стръмен склон в гората. След около 15 минути ще преминете стръмния участък и ще стигнете табела на НП „Централен Балкан“, където пътеката става сравнително равна. Следва леко изкачване през гориста местност. После гората постепенно се разрежда и се излиза на открито. Важно е да знаете, че понякога има кучета и стада овце, затова е добре да ги заобиколите отдалеч.

Продължете по пътеката, докато видите отклонение: пътеката вдясно и нагоре, отбелязана с жълта маркировка, води към заслон „Маринка“ и връх Ботев, а вляво друга пътека със зелена маркировка идва от екопътека „Бяла река“. Вие продължете по пътеката направо със синята маркировка. Около 5 минути след разклона пред вас ще се открият едни от най-красивите гледки – към Джендема и връх Ботев над него. На това място има две пейки, на които да си починете и да се насладите на красотата.

Продължавайки по пътеката ще навлезете в гориста местност, а след 10-15 минути отново ще видите място за отдих с гледка към върха. Скоро ще стигнете до дървен мост и ще преминете река Малка Бъзовица. Малко след това ще стигнете първата чешма (Мечата глава) по пътя, около нея има пейки за почивка. Може да не препълвате бутилките, защото след около 10-тина минути има още една чешма. Малко след втората чешма ще преминете бетонен мост. Оттук започва постепенно изкачване, като то не е най-трудното за прехода.

През останалата част от маршрута се върви в гора, което е спасение в летните жеги. Преди най-трудното изкачване ще видите две пейки насред гората – починете си, защото следва най-стръмният участък. Пътеката върви на зиг-заг и изглежда, че това изкачване е безкрайно. След около 30-40 минути ще излезете на хребета и пред вас ще се открие панорамна гледка към хижа „Рай“, а зад нея – Райското пръскало се спуска по Джендема. Остават ви около 5 минути до хижата.

Хижа Рай и водопад Райското пръскало на фон

Хижа „Рай“ – Райско пръскало

За да стигнете до Райското пръскало продължете по пътеката след хижата, покрай параклиса. Точно след като прекосите река Пръскалска има разклонение: наляво – към Тарзановата пътека, а направо – към Райското пръскало. Маркировка няма, но целта е ясна. До подножието на водопада се стига за около 30 минути от хижата, като пътеката е стръмна, но няма нищо опасно. Щом стигнете водопада, обърнете се назад – гледките към хижата и върховете Райските купени са впечатляващи.

В тази част на Стара планина може да направите преход и до друг красив водопад – Кадемлийско пръскало.

Забележителности в близост до Райското пръскало

Връх Ботев
Връх Ботев е най-високият връх в Стара планина и с неговите 2375,9 м нарежда планината на 3-то място по височина в България, след Рила и Пирин. Старото име на върха е Юмрукчал. През 1942 г. там е изградена третата в България и втора по височина високопланинска метеорологична наблюдателница.

Екопътека „Бяла река“
Екопътека Бяла Река е една от любимите ни в Стара планина. Намира се на около 6 километра от град Калофер, в близост до калоферския мъжки манастир. Цялата обиколка ще ви отнеме около 1 и 30 до 2 часа. Маршрутът е кръгов, а по цялата пътека има мостчета, които те прехвърлят ту от едната, ту от другата страна на Бяла река. На няколко места по пътеката ще видите информационни табла с интересни факти за растенията и животните в района. През 2023 година пътеката беше изцяло реновирана. Препоръчваме ви ако имате възможност да я посетите през седмицата или да отидете по-раничко, защото екопътеката е много посещавана.

Карлово – хижа „Хубавец“
Хижа „Хубавец“ се намира на 970 м н.в. при водослива на Малката и Голямата река. Представлява масивна двуетажна сграда с капацитет 57 места, с външни санитарни възли и бани. Хижа „Балкански рози“ се намира на 1100 м н.в. в резервата „Стара река“, на брега на Голямата река. Тя е с капацитет 20 места, вътрешни и общи за сградата санитарни възли и бани.

Още интересни маршрути в Стара планина може да откриете в книгата ни.

Често задавани въпроси


Къде можем да оставим колата?

Колата може да оставите в  местността Паниците.

Има ли вода по маршрута до Райското пръскало и хижа „Рай“?

По маршрута има две чешми, от които да си налеете вода.

Какво трябва да знаем за маршрута до Райското пръскало и хижа „Рай“?

  •  Съветваме ви да не подценявате този маршрут, особено ако го минавате през есента или рано пролетта. Времето в Стара планина изключително бързо се променя и трябва да бъдете внимателни.
  • Ако ще преспивате в хижата се настройте, че нощта може да не толкова спокойна и тиха, защото често има музика и шум до рано сутринта. Важно е през летния сезон да си запазите места поне месец по-рано. Плащането става по банков път предварително.
  • Препоръчваме ви да си носите храна, защото се случва в хижата да не предлагат в определени часове.
  • През летния сезон и особено през уикендите около хижата е пълно с десетки хора и е доста шумно.

Лесен ли е маршрутът до Райското пръскало и хижа „Рай“?

Маршрутът е със средна трудност. Няма технически участъци, но е продължителен.

Подходящ ли е маршрутът до Райското пръскало и хижа „Рай“ за малки деца?

Маршрутът не е подходящ за малки деца.

За кои сезони е подходящ маршрутът Райското пръскало и хижа „Рай“?

Най-добрия месец за посещение е юни-юли, когато пръскалото е пълноводно.

Заслужава ли си да посетите Райското пръскало и хижа „Рай“?

Това място както може да се досетите по името му името е райско и определено си заслужава да го посетите!

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

2 comments

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Планинка е проект, създаден от любовта към дизайна и планината.

Свържете се с нас:

© 2024 Всички права запазени

Website by WebToSpec