Връх Вихрен и Кончето

Връх Вихрен (2914.7 м) е първенецът на Пирин планина и втори по височина в България след връх Мусала(2925 м) в Рила.
Asset 7

изходна точка

Хижа „Вихрен“

Asset 5

денивелация положителна

1378 м

Asset 4

денивелация отрицателна

1378 м

Asset 6

трудност

5/6 трудно

Asset 8

времетраене

7 часа и 40 мин общо

Asset 3

дължина и тип маршрут

11.1 км кръгов

ЕТАПИ НА МАРШРУТА:

С кола: 

хижа „Вихрен“

Пеша:

Хижа „Вихрен“ – Кабата – около 2 часа и 15 минути
Кабата – връх Вихрен – 40 минути
Връх Вихрен – Премката – 40 минути
Премката – връх Кутело – 40 минути
Връх Кутело – Кончето – 30 минути
Кончето – Премката – 45 минути
Премката – Казаните – хижа „Вихрен“ – 2 часа и 10 минути

ОПИСАНИЕ НА МАРШРУТА

Хижа „Вихрен“ – Кабата

Маршрутът към първенеца на Пирин започва от хижа „Вихрен“. Оттук следвайте червената маркировка. Нагоре по каменни сипеи пътеката се вие из иглолистни храсти и дръвчета.
Половин час по-късно ще стигнете до рекичка, където е и последното място, откъдето може да си напълните вода. Малко след нея пътеката се разклонява – надясно е към Казаните(откъдето ще се върнете), а леко в ляво към Кабата. Продължете по пътеката нагоре и все нагоре. След още половин час ще излезете на обширна поляна, откъдето се разкрива гледка към връх Вихрен. Тук е подходящо място за кратка почивка. Върхът изглежда измамно близо, но все още остава почти толкова път, колкото е изминат до момента.
След като съберете сили продължете изкачването към седловина Кабата, която свързва връх Вихрен с Хвойнати връх. Малко преди да стигнете седловината пред вас ще се открие прекрасна гледка към едно от Влахините езера, връх Гредаро и Муратов връх. Прекрасна, прекрасна панорама.


Тук отново може да направите малко по-дълга почивка, и да съберете сили за същинското изкачване. Тръгнете направо и нагоре към върха. Започва изморително изкачване по мраморните камъни и сипеи. Внимавайте къде и как стъпвате. Маркировка няма, пътеката също се губи, затова следвайте каменните пирамидки. След около 40-60 минути (в зависимост от крачката) се стига до първенеца на Пирин – връх Вихрен.
Видите ли веднъж гледките от върха, ще забравите цялата умора. При ясно време се виждат Разложката котловина и Рила планина, отсреща връх Кутело и Мраморното било. Виждат се също върховете Тодорка, Хвойнати връх, Муратов връх. Долу в равнината се вижда град Банско както и хижа „Вихрен“.


Когато се насладите на гледките и си починете, решете накъде ще тръгнете. Имате няколко варианта: да се върнете по същия път обратно към хижа „Вихрен“, да слезете през Казаните или да продължите към Кончето.
Ако сте решили да минете по пътеката през Казаните, слезте по северния склон на върха.

Връх Вихрен – Премката

След кратка почивка и наслаждаване на пейзажа продължете по маршрута към Кончето. Слизането от тази страна на връх Вихрен е доста по-тежко. Склонът е стръмен, мрамора хлъзгав, но има метални въжета, за които може да се държите. Въпреки това бъдете внимателни. За по-малко от час ще стигнете до седловината Премката, която се намира между два от най-високите върхове на Пирин планина – Вихрен (2914 м) и Кутело (2908 м). Тук може да видите прочутия пирински еделвайс (само му се любувайте без да го късате), както и диви козички, които подскачат насам-натам.

Премката – връх Кутело – Кончето – Премката

След като краката са ви добре отпочинали започнете следващото изкачване, това на връх Кутело. Денивелацията е голяма, а пътеката, по която трябва да вървите е покрита с камъни и сипеи. Върхът отново изглежда много близо, но всъщност отнема около 40 минути, за да го изкачите.
Някъде по средата на склона червената маркировка се отделя наляво към Кончето, където е и по-лекия вариант за да стигнете до там. Тази пътека подсича връх Кутело, но все пак бъдете внимателни – пътеката е тясна и когато има много хора разминаването става трудно. Ако все пак искате да се поизпотите още малко продължете нагоре към връх Кутело. След разклона няма маркировка, но целта е видима. След върха следва стръмно спускане към Кончето.
Кончето е най-впечатляващия скален ръб в Пирин планина. Едната му страна е почти отвесна и гледа към около 70 метрова пропаст. В най-тесните участъци, седловината е широка около 50 см. Има обезопасителни въжета, на които може да се държите, но не разчитайте изцяло на тях.

Важно: Ако имате страх от височини, това място не е за вас. През летните уикенди мястото е пълно с хора и маршрутът е доста натоварен. Разминаването става бавно.

Премката – връх Кутело – Кончето – Премката

След като се врънете на Премката може отново да направите кратка почивка и да се полюбувате на подскачащите диви козички. От Премката може да се върнете до хижа „Вихрен“ през Казаните (няма нужда да изкачвате отново връх Вихрен).
Започва леко и плавно спускане към Казаните, като зад вас отдясно остава връх Вихрен, а отляво връх Кутело. Маркировката в тази част на маршрута е червена и зелена – червената за хижа „Вихрен“, която ще следвате, а зелената отвежда до хижа „Бъндерица“. Малко по-надолу по пътеката има стръмен и каменист участък, където трябва да внимавате да не се подхлъзнете.
След като минете стръмната част ще се озовете в местността Казаните, която представлява два големи циркуса – Голям Казан и Малък Казан. По пътеката вляво ще видите и едноименния заслон, който е изграден на прага на двата циркуса. Заслонът е построен през 50-те години на миналия век с цел да подслонява хората, които през тези години, са изучавали снежниците в тази част на Пирин планина.

Малко след заслон Казана е и разклонението за хижа „Вихрен“. Лявата пътека отвежда към хижа „Бъндерица“, а дясната, накъдето трбява да поемете води към хижа „Вихрен“.
В този етап от маршрута има малко неприятни места. На моменти пътеката се губи и има стръмни участъци. Този етап отнема около 20 минути, след което следва рязък завой надясно. От пътеката вече се вижда хижа „Вихрен“, която изглежда примамливо близо, но всъщност остава още около час и половина ходене, докато стигнете до нея.
След около час се стига разклонението и рекичката (от началото на маршрута). Пътеката за хижата е на ляво. Оттук ви остават последни 20 минути.
Маршрутът е труден и не е подходящ за всеки и може да се съкрати в зависимост от възможностите ви. Тръпката и изживяването да сте на двата най-високи върха на Пирин планина е неописуема.

Сподели:

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Още интерсни места: