Липсват продукти в количката.

Общо:

18 места подходящи за разходка с деца в Рила планина (част 1)


Любопитно

Рила планина е изключително разнообразна и богата на красиви места. Има много труднодостъпни места, но и много лесни такива, които са подходящи за семейства се деца или начинаещи туристи.

Изброените маршрути са без технически трудни участъци или опасни преминавания. Всички са до 2 часа в посока с нормално темпо без почивките (с изключение на Седемте Рилски езера). Ако сте с по-големи деца, които няма да носите в раничка, е важно да се съобразите с техните възможности и темпо.

Екопътека Бели Искър в Рила планина

1. Eкопътека Бели Искър

Екопътека Бели Искър е страхотно място за приятна разходка във всеки сезон. Намира се на около 20 минути от Боровец. До нея се стига по не много добър асфалтов път. В началото на пътеката има табели и място за паркиране. Пътеката ще ви приветства с първото мостче след което ще се вие около река Бели Искър като преминавате през общо осем мостчета. ⁣ Шумът на реката, мирисът на боровата гора и чистият въздух ще ви грабнат и пренесат в свят като от приказките.
⏱️Времетраене: Изминава за около 3-4 часа в двете в посоки (в зависимост от спирките, които правите)⁣. Не е задължително да стигате края ѝ, може да се върнете когато решите.
💡 Съвет: През целия път има кътчета за отдих, има и доста подходящи места за опъване на хамак или спирка за пикник.⁣ Вземете си хапване и се насладете на природата.
(от станцията на лифта)
🥾 Разстояние: 7.4 км кръгов
↗️ Денивилация: 414 м

Хижа Ловна в Рила планина

2. Хижа „Ловна“

Хижа „Ловна“ се намира на около 1600 м н.в. малко над левия бряг на река Джерман.
До нея може да достигне по няколко различни маршрута най-популярни, от които са през хижа „Вада“, а другия от долната станция на лифта за Седемте Рилски езера.
По-лесния маршрут е от долната станция на лифта за “Рилски езера”. След станцията има разклон, който тръгва наляво по широк черен път. По него се върви около километър, а след това трябва да се включите в дясно по друг път, маркиран с червено. Следва кратко изкачване. За да стигнете до хижата следвайте червената маркировка.
Разходката от хижа „Вада“ започва по пътеката с червена маркировка, която е важно да следите, защото има няколко разклонения. Върви се през стари иглолистни гори и е много красиво. Имайте предвид, че по този маршрут трябва да преминете през река Джерман.
⏱️Времетраене: И двата маршрута се минават за около 1 час без деца
💡 Съвет: През уикендите около лифта на Рилските езера е възможно трудно да си намерите да паркирате.
🥾 Разстояние: 2.4 км в посока (от станцията на лифта)
↗️ Денивилация: 178 м (от станцията на лифта)

Гледка към водопад Рилска Скакавица

3. Водопад Рилска Скакавица и хижа „Скакавица“

Водопад Рилска Скакавица е най-високият водопад в Рила. Изходна точка е местност Зелени Преслап. Маршрутът е подходящ за семейни разходки с деца. От паркинга на местността се тръгва по широкия път към хижа “Скакавица”. След около 10-15 минути ще стигнете разклонение, което е обознaчено с ясни табели. Поемате надясно и навлизате в гората. Пътеката е много приятна, изкачването на места е по-стръмно, но нищо притеснително с повече почивки се минава. За около час се стига до хижа „Скакавица“. Там може да си направите почивка и да прецените.
Маршрутът към водопада продължава в ту в гората-ту на открито, като има леки изкачвания. Природата наоколо е изключително красива. След около 20 минути ще видите отдалеч водопада. Може да се насладите на гледката или да отидете до подножието му, където вече теренът става малко по-сложен.
⏱️Времетраене: 1 час до хижа „Скакавица“ и още 40 минути до водопада (без деца)
💡 Съвет: През уикендите е възможно да няма храна в хижата, затова си носете с вас. За повече информация и резервации в хижа хижа „Скакавица“ може да се свържете на 📞 087 738 8307
🥾 Разстояние: 3.6 км в посока
↗️ Денивилация: 431 м

Гледка към езерото пред хижа Мусала и върховете Иречек и Мусала

4. Хижа „Мусала“

Ако искате да си направите кратка разходка с деца високо в планината по почти равна пътека – маршрутът до хижа „Мусала“ е перфектният вариант. Трябва да се качите на лифта „Ястребец“ до горната станция – хижа „Ястребец“, това отнема около 20-30 минути. Преходът от хижа „Ястребец“ до хижа „Мусала“ е около час по равна, широка пътека. Все пак, ако имате затруднения – следвайте червената маркировка, тя е с този цвят до върха.
⏱️Времетраене: 20-30 минути с лифта и 1 час вървене (без деца)
💡 Съвет: Имайте предвид, че в летните месеци през уикендите на лифта има много големи опашки и чакането не е малко.
🥾 Разстояние: 3.6 км в посока
↗️ Денивилация: 107 м

Гледка към едно отСедемте Рилски езера - Бъбрека

5. Седемте Рилски езера

Безспорно това е най-известното място в Рила и като цяло в българските планини. Трудно бихте се объркали и изгубили, заради огромния поток от туристи. Класическия маршрут започва с леко изкачване към първото езеро Бъбрека. До него ще ви отнеме около 1 час и 30 минути. От тук имате няколко варианта – да се качите до езерния връх – ще ви отнеме още около 1 час и 10 минути или да се спуснете обратно към хижата покрай езерата Близнака, Трилистника и Рибното езеро. При втория вариант няма да видите езеро Окото и Сълзата.
⏱️Времетраене: Изкачването с лифта отнема около 20 минути. Цялата обиколка на езерата е около 5 часа без деца. Може да съкратите маршрута и да се върнете когато прецените.
💡 Съвет: През уикендите мястото е посещавано от много туристи особено август месец, затова ако имате възможност ги посетете през седмицата. Не забравяйте, че сте високо планината, облечете вас и децата подходящо, носете дъждобрани, слънцезащита и достатъчно вода и храна. Къпането, миенето на ръце, крака и посуда в езерата е абсолютно забранено. Молим ви да уважавате природата и да спазвате правилата.
🥾 Разстояние: км в посока
↗️ Денивилация: м

Хижа Венетица в Рила планина

6. Хижа „Венетица“

Хижа “Венетица” се намира в Ибърския дял на Източна Рила. Разположена е на около 1400 м н.в.
Изходна точка е вилната зона на Долна Баня – Свети Спас. След като влезете във вилната зона продължавате направо докато не стигнете уширение с място за паркиране. Оттам продължавате пеша нагоре и вървите успоредно по поречието на река Бистрица. До хижата се стига по главния черен път, но на места има и горски пътеки, които са по-стръмни, но по-кратки. Върви в красива гора.
⏱️Времетраене: 1 час и 20 минути без деца
💡 Съвет: Хижата е отворена петък, събота и неделя. Хижарят Христо приготвя невероятен боб, винаги гледа да има топъл билков чай (с истински мед) и кафе. За всеки случай е добре да се обадите предварително 📞 0882 025 864.
🥾 Разстояние: 5.1 км в посока
↗️ Денивилация: 576 м

Черната скала в Рила планина

7. Черната скала

Черната скала е природна забележителност в Рила планина с доста мрачно минало.
Ако се абстрахираме от това, мястото е много приятно за лека разходка подходяща за начинаещи планинари или семейства с деца.
Начална точна на прехода е край курорта Боровец. Идвайки от Самоков няколко километра преди Боровец вляво ще видите уширение с паркинг. Маршрутът е добре обозначен, пътеката е широка. Върви се предимно в гора, което го прави подходящ за по-топлите дни. До скалата се стига за около час спокоен ход. От нея се открива красива панорамна гледка към склоновете на Рила планина и долината.

⏱️Времетраене: 1 час без деца
🥾 Разстояние: 3.6 км в посока
↗️ Денивилация: 223 м

Бунгалата на хижа Мальовица в Рила планина

8. Хижа „Мальовица“

Хижа „Мальовица“ е една от най-популярните и често посещаваните хижи в Рила. Хижата е изходна точка за много маршрути в Мальовишкия дял както е и част от международния пешеходен маршрут Е-4. Изходна точка е ЦПШ „Мальовица“. В началото се върви в гъста гора, като колкото повече се изкачвате толкова по-красиви гледки се откриват пред вас. По маршрута няма разклонения, следвайте синята маркировка.
Хижата работи целогодишно.

⏱️Времетраене: 1 час без деца
💡 Съвет: През уикендите мястото е посещавано от много туристи, затова ако имате възможност го посетете през седмицата.
🥾 Разстояние: 2.8 км в посока
↗️ Денивилация: 294 м

Мечка в парк за танцуващи мечки Белица

9. Парк за танцуващи мечки Белица

Паркът е създаден още през 2000 г. със средства на фондациите „Четири лапи“, „Бриджит Бардо“ и Община Белица. Намира се в Рила планина на 10 км. след град Белица. Освен да се осигури спокойно място за мечетата без тормоз, където да доживеят до старини, паркът има за цел да ги върне към естествените им инстинкт и поведение. В парка може да видите общо около 20 мечета.
⏱️Времетраене: Около 1 час ще ви отнеме обиколката.
💡 Съвет: През уикендите мястото е посещавано от много туристи, затова ако имате възможност го посетете през седмицата.
Вход за възрастни: 10.00 лв.; Вход за деца: 3.00 лв.

Очаквайте скоро част втора.

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

One comment

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Планинка е проект, създаден от любовта към дизайна и планината.

Свържете се с нас:

© 2024 Всички права запазени

Website by WebToSpec