Липсват продукти в количката.

Общо:

Хижи подходящи за деца


Uncategorized

Представяме ти няколко леснодостъпни хижи подходящи за деца в Родопите, Беласица, Пирин, Стара планина и Рила. До хижите, за които ти споделяме се стига с кола или по лесен маршрут, а условията в тях са подходящи за деца.

1. Хижа „Марциганица“

Хижа „Марциганица“ се намира в Западните Родопи, в местността „Марциганица“, на 4 километра от село Добростан. До хижата се стига по сравнително добър асфалтов път. Хижата от скоро работи отново и е напълно обновена. Разполага с апартаменти както и общи спални помещения. Има футболно игрище, вътрешен детски кът както и външен басейн. В района може да се разходите до пещера Добростански бисер, връх Попа, връх Червената стена, както и Сливодолското падало.
🚗 Разстояние: Стига се с автомобил.

2. Хижа „Беласица“

Хижа „Беласица“ се намира на около 9 км. – 20 минути с кола от град Петрич. Хижата е на 720 м н.в. скрита измежду вековни кестенови гори на ПП “Беласица“. Пред нея има обширна зелена поляна с детска площадка, пейки и беседки за отдих, даже фитнес уреди. Хижата разполага със 100 места, като всяка стая си има собствен санитарен възел. Готвят много вкусно и хижарите са любезни. От хижата може да направите разходка до Лешнишкия водопад (40 мин) или до хижа Конгур (1 час и 30 мин).
🚗 Разстояние: Стига се с автомобил.

3. Хижа „Момчил Юнак“

Хижа „Момчил Юнак“ се намира в Западни Родопи в близост до село Момчиловци. До нея може да стигнете лесно с кола за около 30 минути от Пампорово. Само последните 5 км са по чакълест път, но няма проблем да минете с кола. Хижата има основна сграда както и бунгала. Храната е изключително вкусна! Мястото като цяло е прекрасно освен за туристи и за семейства с деца.
На няколко метра от хижата има езеро, до което може да се разходите. Хижата е изключително приятна и е страхотен пример за място, в което се влага много любов и старание. Не пропускайте да я посетите ако сте в района.🚗 Разстояние: Стига се с автомобил.

4. Хижа „Безбог“

Хижа „Безбог“ е една от най-популярните и лесно достъпни хижи в Пирин планина. Намира се на 2240 м н.в. на брега на Безбожкото езеро. До хижата се стига с лифт, който тръгва от хижа „Гоце Делчев“. Лифтът е двуместен седалков, като работното му време е 8:30 ч. – 16:30 ч.
В хижата може да хапнете и да се насладите на красивата гледка към Безбожкото езеро.
⏱️Времетраене: Изкачването с лифта отнема около 30 минути, като директно ви отвежда до хижата.
💡 Съвет: През уикендите мястото е посещавано от много туристи, затова ако имате възможност го посетете през седмицата.

5. Хижа „Добрила“

Хижа Добрила се намира в Средна Стара планина. Хижата е разположена на 1804 м н.в., в седловината между върховете Добрила и Левски(Амбарица).Изходна точка е лифт Сопот. От междинната станция на лифт Сопот тръгвате по широкия песъчлив път. По маршрута има едно разклонение. Трябва да следите жълтата маркировка. От горната станция на лифта до хижата е около 1 час.

Хижа Добрила е една от най-посещаваните хижи в Централен Балкан. Разполага със 70 места като има 8 двойни стаи със собствен санитарен възел. Хижата е чиста и уютна, може да се насладите на вкусна храна. Отпред има широка поляна, както и катерушки за деца.

⏱️Времетраене: 1 час без деца
💡 Съвет: Лифт Сопот – от 16 септември до 25 март работи само събота и неделя от 9:00 до 16:30. Времето за изкачване е около 20 мин. Понякога се налага да се изчака, за да се събере група и да пуснат лифта. Препоръчваме ви да се обадите за повече информация.

6. Хижа „Плевен“

Хижа „Плевен“ е най-голямата високопланинска хижа в Стара планина. Намира се на 1385 м н.в. Изходна точка е паркинга на 4 км след ВЕЦ „Видима“ (11 км от град Априлци). За да стигнете до хижата има два варианта – кратък през гората или малко по-обиколен по широк път. Хижата се от две постройки – малка и голяма хижа, като общият капацитет на легловата база е над 100 места. Санитарните възли и баните са етажни. Хижата разполага с ресторант, а най-впечатляващата част е уютната библиотека.
⏱️Времетраене: 1 час без деца

Още хижи

7. Хижа „Рилски езера“

Хижа „Рилски езера“ се намира в Северозападна Рила. Представлява масивна сграда с капацитет от 200 места. Има стаи с по 2,3,4,6,7 легла както и общо спални помещения. Има стаи със самостоятелни санитарни възли и бани. В хижата има удобства като локално отопление, телевизия. Разполага и с интернет и възможност за хоум офис. В близост се намират и едни от най-красивите езера в Рила – Седемте Рилски езера.

🚡Времетраене: До хижата се стига с лифт Рилски езера.

8. Хижа „Карандила“

Хижа „Карандила“ се намира в Източна Стара планина близо до град Сливен. До нея може да стигнете по няколко различни начина – пеша за около 1 час и 30 минути, с лифт 20 минути + 20 минути пеша или с автомобил – 25 километра от град Сливен.
Хижата е голяма, има стаи със собствен санитарен възел, работи целогодишно и готвят много вкусно. Препоръчваме Ви да опитате бобът с манатарки, както и местната крафт бира.

От хижата може да се разходите до езеро Карандила, водопад Футула или природен феномен Халката. В близост до езерото има пекарна, в която предлагат вкусен хляб.

9. Хижа „Партизанска песен“

Хижа „Партизанска песен“ се намира в Стара планина на 24 км от град Габрово. Разполага с разполага с 32 места, всяка стая е със собствен санитарен възел и парно отопление. Разполага с ресторант, където готвят много вкусно. Пред хижата има голяма поляна, детска площадка, тенис маса, туристически велосипеди. Хижата работи целогодишно. От тук може да направихте преход до хижа „Мазалат“.

🚗 Разстояние: Стига се с автомобил.

Created with RNI Films app. Preset ‘Fuji Astia 100F v.2’

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

  » »
 • Хижа „Еделвайс“- лека и приятна разходка във Витоша

Хижа „Еделвайс“- лека и приятна разходка във Витоша


Uncategorized

Витоша планина е много предпочитано място за разходка.
От местността Златните мостове започват много сравнително леки и приятни маршрути, които са подходящи за семейства и малки деца.

Как се стига до хижа „Еделвайс“ ?

С кола: 
Местност Златните мостове – на 20 км от София

Пеша:
Местност Златните мостове – хижа „Панчо Томов“ – 20 минути
Хижа „Панчо Томов“ – разколон за хижа „Малинка“ – 10 минути
Разколон за хижа „Малинка“ – хижа „Еделвайс“ – 30 минути

Местност Златните мостове – хижа „Панчо Томов“

Началото на пътеката започва от паркинга в близост до каменната река. След като оставите колите ще видите уширение с беседки и две пътеки. Първата пътеката върви успоредно на каменната река. В началото има стълби с жълт парапет. Тя ще ви отведе до хижа „Кумата“. Маркирана е със синьо. Втората надясно по алеята е пътеката, по която трябва да поемете. Макар че трудно бихте се загубили по нея, може да следите зелената маркировка. Ще видите и табела за хижа „Еделвайс“.

Пътеката е плавна и се върви през гората. През топлите месеци е прохладно и приятно.

След около 20 минути се стига до хижа „Панчо Томов“. Хижата не работи, затова не разчитайте на напитки или храна.

Хижа „Панчо Томов“ – разколон за хижа „Малинка“

След като заобиколите хижата отляво ще видите стълби и зелена маркировката. Продължавате по нагоре по алеята. Тук може да се каже, че е най-стръмната част от маршрута. Ако леко излезете встрани от пътеката, в дясно ще видите друга каменна река.

След около 10-15 минути от хижа „Панчо Томов“ ще стигнете до разклона за хижа „Малинка“. Ако искате да се отбиете до хижа „Малинка“ минете по дървеното мостче и продължете нагоре.

Разколон за хижа „Малинка“ – хижа „Еделвайс“

От разклона продължете нагоре по пътеката като следвате табелите за хижа „Еделвайс“. Зелената маркировка продължава по пътеката на дясно, затова вече не трябва да я гледате. Малко по-нагоре ще стигнете обширна поляна, а след това ще пресечете асфалтов път и отново ще влезете в горичка. Последните 20 минути се върви в гора.

След като посетите хижата имате два варианта за пътя на обратно. Пред хижата има три пътеки. Първата пътека е надясно към хижа „Звездица“(на 5-10 минути), ако искате да удължите разходката може да я посетите. Втората е наляво обратно по същия път към хижа „Панчо Томов“ и Златните мостове. Третата е направо към хижа „Кумата“ и Златните мостове. За тази пътека ще ви разкажем в следваща блог статия.

Основна информация за хижа „Еделвайс“

Хижа „Еделвайс“ се намира на 1670 м н.в. в природен парк Витоша. Разположена е в в местността “Мачовото”, сред стара иглолистна гора. В близост до хижата минава асфалтов път между хижа „Офелиите” и хотел „Звездица”. Хижата се смята за една от най-малките, но уютни във Витоша. Построена между 1932 и 1934 г. от софийски планинари , сградата изгаря през 1957 г., но бързо е възстановена.

Хижата разполага с 18 места, като стаите са с по две, три и четири легла. Има кухня, столова и вътрешни санитарни възли.

Нашето последно посещение на хижата беше април 2022 година.

💡 Съвет: Храната, която се предлага в хижата е много вкусна. Имайте предвид, че през почивните дни може да почакате повечко, понякога има опашка.

✔️ Отваряработи целогодишно
📅 Най-посещавана презцелогодишно
🛏️ Места18
💸Цена/нощувка20 лв.
🏕️ Къмпингуваненяма информация
🐕 Позволено за кучетане
⛰️ Надморска височина1670 м н.в.
🚗 Достъп с колане
📞 Телефон088 851 2381

Маршрути от хижа „Еделвайс“

 • Хижа „Еделвайс“ – хижа „Звездица“
 • Хижа „Еделвайс“ – хижа „Кумата“

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

Хижа „Чакър войвода“ – лека, зимна разходка


Uncategorized

изходна точка

к.к. Боровец

денивелация положителна

261 м

денивелация отрицателна

111 м

трудност

2/6 лесно

времетраене

1 час и 20 минути

дължина и тип на маршрута

3.6 км в посока

Любопитна информация за хижа „Чакър Войвода“

• Намира се на 1932 м надморска височина в Мусаленския дял на Рила
• Разполага с 35 места, има столова и кухня.
• Ако обичате зимната планина, но не сте уверени и добре подготвени за покоряване на върхове, разходката до хижа „Чакър войвода“ е много подходяща и приятна, дори и за семейства с деца.

Как се стига до хижа „Чакър Войвода“?

С кола: 
Лифт „Ситняково“ , Боровец

С лифт:
До горна станция лифт „Ситняково“ – 10 минути

Пеша:
Горна станция лифт „Ситняково“ – хижа „Чакър войвода“ – 1 час и 20 минути

Красива гледка по пътя към хижа Чакър войвода

Описание на маршрута

Горна станция лифт „Ситняково“ – хижа „Чакър войвода“

Пътеката за хижата тръгва от к.к. Боровец. Ако изберете да използвате лифта ще спестите около час. Преценете спрямо времето, с което разполагате за разходката. От лифта тръгнете по лявата пътека, която влиза в гората, към хижа „Чакър войвода“ (ще видите табелките).

След 10-на минути ще излезете на дворец „Ситняково“ и ще се включите в главната пътека, която идва от Боровец. От тук тръгнете надясно към хижа „Чакър войвода“.

Дворец „Ситняково“ и пъе към хижа Чакър войвода

Следвайте червената маркировка. Тук няма разклонения и не би трябвало да се объркате. По пътеката има една чешма на 10-15 минути след двореца.

През цялото време се върви през гората, като на 1-2 места се откриват красиви гледки. На около час път от дворец „Ситняково“ се стига до хижа „Чакър войвода“.

Зимен ден с гледка от Саръгьолската поляна към връх Дено

Малко след хижата можете да се разходите до Саръгьолската поляна, където се откриват гледки към върховете Шатър и Дено̀.

Хижа Чакър Войвода през зимата

Основна информация за хижа „Чакър войвода“

Хижата се намира на 1932 метра надморска височина. Разполага с 35 места, има столова и кухня. Тоалетните са външни, а баня няма. Важно е да знаете, че може да няма мобилно покритие. Пред хижата има полянка с пейки и маси.

💡 Съвет: Ако планирате нощувка там е добре да се свържете от по-рано и да предупредите, защото не винаги има хижар, особено през зимните месеци.

✔️ Отваряработи целогодишно
📅 Най-посещавана презюли-август
🛏️ Места35
💸Цена/нощувка20 лв.
🏕️ Къмпингуванеда
🐕 Позволено за кучета не
⛰️ Надморска височина1932 м н.в.
🚗 Достъп с колане
📞 Телефон+359 896 715 926

Информацията е обновена през януари 2024 г.

Други маршрути наоколо(през лятото):

• Хижа „Марица“ – 1 час и 30 минути
• Хижа „Заврачица“ –  2 часа и 30 минути
• Хижа „Мусала“ –  3 часа

Още зимни маршрути в Рила планина, подходящи за начинаещи планинари.

Често задавани въпроси


Къде можем да оставим колата?

Може да паркирате някъде близо до лифт Ситянково. Повечето места за паркиране са платени.

Има ли вода по маршрута до хижа „Чакър войвода“?

По пътя до хижата има една чешма, но през зимата няма вода.

Лесен ли е маршрутът до хижа „Чакър войвода“?

Да, маршрутът е лесен.

Подходящ ли е маршрутът до хижа „Чакър войвода“ за деца?

Да, маршрутът е подходящ, няма опасни участъци.

За кои сезони е подходящ маршрутът до хижа „Чакър войвода“?

За всички сезони.

Заслужава ли си да посетите хижа „Чакър войвода“?

Да, преходът е много приятен.

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

  » »
 • Природен феномен Чудните мостове и хижа „Чудните мостове“

Природен феномен Чудните мостове и хижа „Чудните мостове“


Uncategorized

Природен феномен Чудните мостове през лятото

Природен феномен Чудните мостове и хижа „Чудните мостове“ се намират в Родопите на около 1 час и 30 минути от град Пловдив. Природен феномен Чудните мостове е една от най-красивите природни забележителности, които може да видите в Родопите.

Може ли да се стигне с кола до природен феномен Чудните мостове и хижа „Чудните мостове“?

До природен феномен Чудните мостове и хижа „Чудните мостове“ се стига по асфалтов път. Тръгва се посока от Асеновград към Смолян. Няколко километра след село Хвойна има отбивка вдясно за село Забърдо. От тук пътят става много тесен и разминаването по-трудно. Има много дупки, затова трябва да карате внимателно.

Ще познаете, че сте стигнали по сергийките с мед и плетени чорапи. Вдясно има малък паркинг, който побира около 10 коли. Ако посещавате мястото през уикенда най-вероятно ще се наложи да спрете покрай пътя.

Как се стига до природен феномен Чудните мостове и хижа „Чудните мостове“?

След като оставите колата тръгнете надолу по стълбичките. Вляво ще видите хижа „Чудните мостове“. В хижата предлагат разнообразна храна, а отпред има маси и пейки за сядане.
От хижата тръгнете надолу към Чудните мостове (трябва да минете покрай беседката, която ще ви остане вляво).

Тук започва леко спускане, не след дълго пред вас ще се открие гледка към природния феномен. Първо ще видите големия мост.

Пътеката става доста стръмна и песъчлива и трябва да бъдете внимателни. След като се се спуснете ще се озовете пред едно дървено мостче. Ако водата не е много може да продължите през рекичката и да навлезете под големия мост. Оглеждайки се наоколо гледките са впечатляващи!

Панорамната гледка над Чудните мостове

След обиколката може да се върнете отново до хижата. От там тръгнете надясно, за да стигнете до панорамната гледка. Има кратко стръмно изкачване по стъпaла.

За по-голяма безопасност има сложени метални огради. От най-високата точка се открива красива гледка към Чудните мостове. Вдясно продължава маркирана пътека към село Забърдо.

Панорамната гледка над Чудните мостове

Какво представляват Чудните мостове?

Чудните мостове, наричани още “Еркюприя” – от турски “ер” – земя и “кюприя” – мост, са разположени на 1450 м. надморска височина и представляват огромни арки, които свързват двата бряга на река Дълбок дол. Те са една от най-красивите природни забележителности, които може да видите в Родопите.

Природен феномен Чудните мостовеa през лятото

Скалните феномени са се оформили, след като пещера се срутила в следствие на ерозионната дейност на пълноводна в миналото река Еркюприя. Големият мост е висок 70 метра. На сто метра по-надолу по течението на реката се намира малкият мост, който е с височина 23 метра.

Основна информация за хижа „Чудните мостове“

Хижа „Чудните мостове“ се намира на 1439 м н.в. в Западни Родопи. Сградата е малка с капацитет 25 места, но е уютна. Има разнообразно меню с хапване. До хижата се стига оп асфалтиран път. Намира се на около 70 км от град Пловдив.

Нашето последно посещение на хижата беше октомври 2023 година.

✔️ Отваряработи целогодишно
📅 Най-посещавана презпролет-есен
🛏️ Места25
💸Цена/нощувка20 лв.
🏕️ Къмпингуванене
🐕 Позволено за кучетане
⛰️ Надморска височина1439 м н.в.
🚗 Достъп с колада
📞 Телефон0899 881031

Информацията е обновена през октомври 2023 г.

Забележителности в близост до Чудните мостове

Хижа „Персенк“
Хижата се намира в Западни Родопи. Разположена е в местността Чадъра. Представлява комплекс от няколко сгради и бунгала.  Малката хижа Персенк е сграда с капацитет 15 места в 4 стаи с по 2,3 и 4 легла, вътрешни санитарни възли и бани. До хижата може да се стигне от село Орехово за около 2 часа по маркирани пътеки или от хижа „Скални мостове“ за около 1 час и 30 минути. На около 2 часа се намира и връх Голям Персенк, на който е най-високият в планинския дял Чернатица. 

Каньон Цирикова църква
Каньон и връх Цирикова църква се намират в Западни Родопи близо до село Забърдо. Изходна точка е хижа Скални мостове, която се намира на около километър след Чудните мостове.Пътеката е почти равна, като само малко преди параклиса има по-стръмно изкачване. До върха е подходящо за разходка с деца. До самия каньон се стига по стръмна пътека в гората. 

Хижа „Кабата“
Хижа „Кабата“ е много симпатична хижа в Родопите, разположена между върховете Цирикова Църква и Гургутевица. Намира се на 1655 м н.в., реновирана е и разполага с 50 места. До нея се стига за около 1 час и 15 минути по сравнително равна пътека. Маршрутът до нея подходящ за разходка с деца.

Често задавани въпроси


Къде можем да оставим колата?

Колата може да паркирате точно над  хижа „Чудни мостове“.

Има ли вода по маршрута до природен феномен Чудните мостове и хижа „Чудните мостове“?

Да, на хижата има вода.

Лесен ли е маршрутът до природен феномен Чудните мостове и хижа „Чудните мостове“?

Да, до мястото се стига с кола.

Подходящ ли е маршрутът до природен феномен Чудните мостове и хижа „Чудните мостове“ за деца?

Да, само когато слизане към Чудните мостове трябва да бъдете внимателни на стръмните участъци и ако прецените да не ги преминавате с деца.

За кои сезони е подходящ маршрутът до природен феномен Чудните мостове и хижа „Чудните мостове“?

Мястото може да посетите през всички сезони.

Заслужава ли си да посетите природен феномен Чудните мостове и хижа „Чудните мостове“?

Със сигурност си заслужава да видите красотата на този природен феномен. Разходката е кратка, но мястото е много впечатляващо.

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

Хижа „Кабата“ – лека разходка с деца в Родопите


Uncategorized

Любопитна информация за хижа „Кабата“

• Хижа „Кабата“ се намира в Западни Родопи, на 2 часа от Чудните мостове
• Хижата е реновирана и е подходящо място за семейства с деца.

Как се стига до хижа „Кабата“ ?

С кола: 
Хижа „Скални мостове“ – 70 км от Пловдив

Пеша:
Хижа „Скални мостове“ – хижа „Кабата“ – 1 час и 15 минути

Описание на маршрута

Хижа „Скални мостове“ – хижа „Кабата“

Маршрутът започва от хижа „Скални мостове“, която се намира малко след по-популярната хижа „Чудни мостове“. Хижата е голяма и функционира(макар и да не изглежда така). Пред нея има широко място за паркиране на коли.

Хижа Скални мостове основна сграда

Гледайки хижата пред вас тръгнете на дясно покрай нея. Ще минете покрай чешма, а след това веднага се включвате в асфалтиран път. Продължете право по пътя. По този път ще видите вдясно една беседка, а малко след това вляво втората чешма.

Работеща чешма по пътеката към хижа Кабата

Ако нямате достатъчно вода си напълнете, защото следващата чешма е на хижа „Кабата“. След около 10-15 минути асфалтирания път свършва и преминава в коларски такъв. Вървейки още 10 минути ще видите вляво изоставени вили.

Маркировката, която трябва да следите е синя, но може да видите и маркировка в зелено, която води до връх Цирикова Църква.

Около 50 минути от началото на на маршрута ще стигнете разклонение. Пътят се разделя на две – надясно е основаната маркирана пътека, а вляво са коларски пътища.

Разклонението

Малко по-нататък отново има разклонения, затова следете внимателно табелите и маркировка. Пътят към хижата продължава по синята маркировка и в един момент трябва да тръгнете наляво. След като излезете от гората ще се озовете на широка поляна. В ляво ще видите сгради -това е хижа „Кабата“.

Основна информация за хижа „Кабата“

Хижа „Кабата“ е много симпатична хижа в Родопите, разположена между върховете Цирикова Църква и Гургутевица. Намира се на 1655 м н.в., реновирана е и разполага с 50 места. Стаите са с по 3 или 4 легла, като част от тях са със собствен санитарен възел. Санитарните възли са вътрешни, а отоплението е с котел на пелети.

Сградите на хижа Кабата

В непосредствена близост до спалните помещение е и механата. Предлагат се различни готвени ястия. Освен богатия асортимент от напитки имат и чай от билки с истински мед, нещо което в последните години все по-рядко срещаме по хижите.

Хижата е подходяща за семейства с деца. Разположена е на голяма поляна, където децата могат да тичат и играят на свобода. В дворчето на хижата има различни кътчета с маси, столове, хамаци, люлки и други. Има и много красив дървен бар с лампи. Определено е уютна хижа и си лични, че хижарите влагат старание и любов в поддържането ѝ.

В близост минава екопътека за село Малево и село Хвойна.

Нашето последно посещение на хижата беше в края на октомври 2023 година.

✔️ Отваряработи целогодишно
📅 Най-посещавана презюли-август
🛏️ Места50
💸Цена/нощувка25 лв.
🏕️ Къмпингуванеда – заплаща се 10 лв.
🐕 Позволено за кучета да, но се обадете предварително
⛰️ Надморска височина1655 м н.в.
🚗 Достъп с колане
📞 Телефон089 784 5498

Информацията е обновена през октомври 2023 г.

Забележителности в близост до хижа „Кабата“

Параклис „Св. Дух“
Местност Цирикова църква се намира в Западни Родопи близо до село Забърдо. По време на турското робство, помохамеданчването не подминало и жителите на село Забърдо. Според легендата пристигнал веднъж с еничарите си един турски военачалник Дели Софта и заобиколил селото. По това време хората се намирали в църквата нагоре в планината. Заловил ги Дели Софта и им казал “Или фесовете или главите”. Българите, които отказали да приемат чуждата вяра били вкарани в черквата, където турците един по един изклали всички заедно с малките деца. Църквата се огласила от викове и писъци, които се чули в цялата планина. От този именно писък (цирикане) тя била наречена “Цирикова черква”.

Каньон и връх Цирикова църква
Каньон и връх Цирикова църква се намират в Западни Родопи близо до село Забърдо. Изходна точка е хижа Скални мостове, която се намира на около километър след Чудните мостове. Пътеката е почти равна, като само малко преди параклиса има по-стръмно изкачване. До върха е подходящо за разходка с деца. До самия каньон се стига по стръмна пътека в гората. След това, за да слезете в него и да го разгледате също има спускания. Там не е подходящо за деца. Маршрутът до върха и параклиса се изминава за около 1 час и 15 минути. Каньона се намира на 5 минути и може да се разгледа за още толкова.

Често задавани въпроси


Къде можем да оставим колата?

Колата може да паркирате точно пред хижа „Скални мостове“

Има ли вода по маршрута до хижа „Кабата“?

Малко след хижа „Скални мостове“ има две чешми, както и на хижа „Кабата“.

Лесен ли е маршрутът до хижа „Кабата“?

Маршрутът до хижа „Кабата“ е лесен.

Подходящ ли е маршрутът до хижа „Кабата“ за деца?

Да, маршрутът е подходящ за деца, няма опасни участъци.

За кои сезони е подходящ маршрутът до хижа „Кабата“?

Разходката е подходяща през всички сезони.

Заслужава ли си да посетите хижа „Кабата“?

Хижата е страхотно място за лека и приятна разходка в Родопите.

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

18 места подходящи за разходка с деца в Рила планина (част 1)


Любопитно

Рила планина е изключително разнообразна и богата на красиви места. Има много труднодостъпни места, но и много лесни такива, които са подходящи за семейства се деца или начинаещи туристи.

Изброените маршрути са без технически трудни участъци или опасни преминавания. Всички са до 2 часа в посока с нормално темпо без почивките (с изключение на Седемте Рилски езера). Ако сте с по-големи деца, които няма да носите в раничка, е важно да се съобразите с техните възможности и темпо.

Екопътека Бели Искър в Рила планина

1. Eкопътека Бели Искър

Екопътека Бели Искър е страхотно място за приятна разходка във всеки сезон. Намира се на около 20 минути от Боровец. До нея се стига по не много добър асфалтов път. В началото на пътеката има табели и място за паркиране. Пътеката ще ви приветства с първото мостче след което ще се вие около река Бели Искър като преминавате през общо осем мостчета. ⁣ Шумът на реката, мирисът на боровата гора и чистият въздух ще ви грабнат и пренесат в свят като от приказките.
⏱️Времетраене: Изминава за около 3-4 часа в двете в посоки (в зависимост от спирките, които правите)⁣. Не е задължително да стигате края ѝ, може да се върнете когато решите.
💡 Съвет: През целия път има кътчета за отдих, има и доста подходящи места за опъване на хамак или спирка за пикник.⁣ Вземете си хапване и се насладете на природата.
(от станцията на лифта)
🥾 Разстояние: 7.4 км кръгов
↗️ Денивилация: 414 м

Хижа Ловна в Рила планина

2. Хижа „Ловна“

Хижа „Ловна“ се намира на около 1600 м н.в. малко над левия бряг на река Джерман.
До нея може да достигне по няколко различни маршрута най-популярни, от които са през хижа „Вада“, а другия от долната станция на лифта за Седемте Рилски езера.
По-лесния маршрут е от долната станция на лифта за “Рилски езера”. След станцията има разклон, който тръгва наляво по широк черен път. По него се върви около километър, а след това трябва да се включите в дясно по друг път, маркиран с червено. Следва кратко изкачване. За да стигнете до хижата следвайте червената маркировка.
Разходката от хижа „Вада“ започва по пътеката с червена маркировка, която е важно да следите, защото има няколко разклонения. Върви се през стари иглолистни гори и е много красиво. Имайте предвид, че по този маршрут трябва да преминете през река Джерман.
⏱️Времетраене: И двата маршрута се минават за около 1 час без деца
💡 Съвет: През уикендите около лифта на Рилските езера е възможно трудно да си намерите да паркирате.
🥾 Разстояние: 2.4 км в посока (от станцията на лифта)
↗️ Денивилация: 178 м (от станцията на лифта)

Гледка към водопад Рилска Скакавица

3. Водопад Рилска Скакавица и хижа „Скакавица“

Водопад Рилска Скакавица е най-високият водопад в Рила. Изходна точка е местност Зелени Преслап. Маршрутът е подходящ за семейни разходки с деца. От паркинга на местността се тръгва по широкия път към хижа “Скакавица”. След около 10-15 минути ще стигнете разклонение, което е обознaчено с ясни табели. Поемате надясно и навлизате в гората. Пътеката е много приятна, изкачването на места е по-стръмно, но нищо притеснително с повече почивки се минава. За около час се стига до хижа „Скакавица“. Там може да си направите почивка и да прецените.
Маршрутът към водопада продължава в ту в гората-ту на открито, като има леки изкачвания. Природата наоколо е изключително красива. След около 20 минути ще видите отдалеч водопада. Може да се насладите на гледката или да отидете до подножието му, където вече теренът става малко по-сложен.
⏱️Времетраене: 1 час до хижа „Скакавица“ и още 40 минути до водопада (без деца)
💡 Съвет: През уикендите е възможно да няма храна в хижата, затова си носете с вас. За повече информация и резервации в хижа хижа „Скакавица“ може да се свържете на 📞 087 738 8307
🥾 Разстояние: 3.6 км в посока
↗️ Денивилация: 431 м

Гледка към езерото пред хижа Мусала и върховете Иречек и Мусала

4. Хижа „Мусала“

Ако искате да си направите кратка разходка с деца високо в планината по почти равна пътека – маршрутът до хижа „Мусала“ е перфектният вариант. Трябва да се качите на лифта „Ястребец“ до горната станция – хижа „Ястребец“, това отнема около 20-30 минути. Преходът от хижа „Ястребец“ до хижа „Мусала“ е около час по равна, широка пътека. Все пак, ако имате затруднения – следвайте червената маркировка, тя е с този цвят до върха.
⏱️Времетраене: 20-30 минути с лифта и 1 час вървене (без деца)
💡 Съвет: Имайте предвид, че в летните месеци през уикендите на лифта има много големи опашки и чакането не е малко.
🥾 Разстояние: 3.6 км в посока
↗️ Денивилация: 107 м

Гледка към едно отСедемте Рилски езера - Бъбрека

5. Седемте Рилски езера

Безспорно това е най-известното място в Рила и като цяло в българските планини. Трудно бихте се объркали и изгубили, заради огромния поток от туристи. Класическия маршрут започва с леко изкачване към първото езеро Бъбрека. До него ще ви отнеме около 1 час и 30 минути. От тук имате няколко варианта – да се качите до езерния връх – ще ви отнеме още около 1 час и 10 минути или да се спуснете обратно към хижата покрай езерата Близнака, Трилистника и Рибното езеро. При втория вариант няма да видите езеро Окото и Сълзата.
⏱️Времетраене: Изкачването с лифта отнема около 20 минути. Цялата обиколка на езерата е около 5 часа без деца. Може да съкратите маршрута и да се върнете когато прецените.
💡 Съвет: През уикендите мястото е посещавано от много туристи особено август месец, затова ако имате възможност ги посетете през седмицата. Не забравяйте, че сте високо планината, облечете вас и децата подходящо, носете дъждобрани, слънцезащита и достатъчно вода и храна. Къпането, миенето на ръце, крака и посуда в езерата е абсолютно забранено. Молим ви да уважавате природата и да спазвате правилата.
🥾 Разстояние: км в посока
↗️ Денивилация: м

Хижа Венетица в Рила планина

6. Хижа „Венетица“

Хижа “Венетица” се намира в Ибърския дял на Източна Рила. Разположена е на около 1400 м н.в.
Изходна точка е вилната зона на Долна Баня – Свети Спас. След като влезете във вилната зона продължавате направо докато не стигнете уширение с място за паркиране. Оттам продължавате пеша нагоре и вървите успоредно по поречието на река Бистрица. До хижата се стига по главния черен път, но на места има и горски пътеки, които са по-стръмни, но по-кратки. Върви в красива гора.
⏱️Времетраене: 1 час и 20 минути без деца
💡 Съвет: Хижата е отворена петък, събота и неделя. Хижарят Христо приготвя невероятен боб, винаги гледа да има топъл билков чай (с истински мед) и кафе. За всеки случай е добре да се обадите предварително 📞 0882 025 864.
🥾 Разстояние: 5.1 км в посока
↗️ Денивилация: 576 м

Черната скала в Рила планина

7. Черната скала

Черната скала е природна забележителност в Рила планина с доста мрачно минало.
Ако се абстрахираме от това, мястото е много приятно за лека разходка подходяща за начинаещи планинари или семейства с деца.
Начална точна на прехода е край курорта Боровец. Идвайки от Самоков няколко километра преди Боровец вляво ще видите уширение с паркинг. Маршрутът е добре обозначен, пътеката е широка. Върви се предимно в гора, което го прави подходящ за по-топлите дни. До скалата се стига за около час спокоен ход. От нея се открива красива панорамна гледка към склоновете на Рила планина и долината.

⏱️Времетраене: 1 час без деца
🥾 Разстояние: 3.6 км в посока
↗️ Денивилация: 223 м

Бунгалата на хижа Мальовица в Рила планина

8. Хижа „Мальовица“

Хижа „Мальовица“ е една от най-популярните и често посещаваните хижи в Рила. Хижата е изходна точка за много маршрути в Мальовишкия дял както е и част от международния пешеходен маршрут Е-4. Изходна точка е ЦПШ „Мальовица“. В началото се върви в гъста гора, като колкото повече се изкачвате толкова по-красиви гледки се откриват пред вас. По маршрута няма разклонения, следвайте синята маркировка.
Хижата работи целогодишно.

⏱️Времетраене: 1 час без деца
💡 Съвет: През уикендите мястото е посещавано от много туристи, затова ако имате възможност го посетете през седмицата.
🥾 Разстояние: 2.8 км в посока
↗️ Денивилация: 294 м

Мечка в парк за танцуващи мечки Белица

9. Парк за танцуващи мечки Белица

Паркът е създаден още през 2000 г. със средства на фондациите „Четири лапи“, „Бриджит Бардо“ и Община Белица. Намира се в Рила планина на 10 км. след град Белица. Освен да се осигури спокойно място за мечетата без тормоз, където да доживеят до старини, паркът има за цел да ги върне към естествените им инстинкт и поведение. В парка може да видите общо около 20 мечета.
⏱️Времетраене: Около 1 час ще ви отнеме обиколката.
💡 Съвет: През уикендите мястото е посещавано от много туристи, затова ако имате възможност го посетете през седмицата.
Вход за възрастни: 10.00 лв.; Вход за деца: 3.00 лв.

Очаквайте скоро част втора.

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

  » »
 • Хижа „Венетица“- сгушена сред иглолистна гора в Рила планина

Хижа „Венетица“- сгушена сред иглолистна гора в Рила планина


Uncategorized

денивелация положителна

531 м

денивелация отрицателна

14 м

трудност

2/6 лесно

времетраене

1 час и 20 минути

дължина и тип на маршрута

3.8 км

Любопитна информация за хижа „Венетица“?

• Хижа „Венетица“ се намира в Рила планина.
• Разположена е на около 1400 м надморска височина.

Как се стига до хижа „Венетица“?

С кола:
Вилна зона Долна баня – село Свети Спас – на 20 км от София

Пеша:
Вилна зона Долна баня – село Свети Спас – хижа „Венетица“ – 1 час и 20 минути

Хижа Венетица стара и нова сграда

Описание на маршрута

Вилна зона на Долна Баня – Св. Спас – хижа „Венетица“

След като влезете във вилната зона продължете направо по главния път. Почти в края на селото ще видите уширение и малък паркинг в ляво. Там може да оставите колата. Ще видите информационна табела с карта на Рила планина. Продължете пеша нагоре по главния път. Ще повървите около 5-10 минути докато постепенно ще стигнете края на вилната зона и последните къщи и ще навлезете в гора. Пътеката, по която минава маршрута е широка и се върви успоредно на река Бистрица. Покрай реката може да видите няколко беседки. Местата са подходящи за пикник.

След около 30-40 минути от началото на маршрута ще стигнете разклонение – направо продължава широкия път към хижата, а на ляво кратката пътеката през гората. Вие преценете дали искате да продължите по главния широк път или по по-стръмните пътеки.

Разклон - вдясно по широкия черен път, вляво по кратките и по-стръмни пътеки

По краткия път маркировката е жълта, а пътеката е ясна. На няколко пъти пресича широкия път.

След 1 час и 20 минути от началото на маршрута ще стигнете хижа „Венетица“. Хижата е разположена сред широка поляна сгушена измежду иглолистна гора.

Основна информация за хижа „Венетица“

Хижата се намира в Ибърския дял на Източна Рила. Разположена е на около 1400 м надморска височина. Хижата има нова и стара част, като новата не се използва. Старата хижа има 19 места, има вътрешна и външна тоалетна, но няма баня.

Хижарят приготвя невероятен боб, винаги гледа да има топъл билков чай (с истински мед) и кафе. От хижата тръгват маршрути към хижа „Белмекен“ и връх Ибър.

Нашето последно посещение на хижата беше юни 2021 година.

💡 Съвет: Хижата не винаги е отворена, затова е добре да се обадите предварително.

✔️ Отваряпредимно уикендите
📅 Най-посещавана презтоплите месеци
🛏️ Места19
💸Цена/нощувка15 лв.
🏕️ Къмпингуваненяма информация
🐕 Позволено за кучетане
⛰️ Надморска височина1400 м н.в.
🚗 Достъп с колане
📞 Телефон0882 025 864

Маршрути от хижа „Венетица“

 • Хижа „Венетица“ – хижа „Белмекен“ – 4 часа и 30 минути
 • Хижа „Венетица“ – връх Ибър – 5 часа
 • Хижа „Венетица“ – хижа „Гургулица“ – 3 часа и 15 минути

Забележителности в близост до хижа „Венетица“

Хижа „Гургулица“ 
Хижа „Гургулица“ се намира в близост до село Костенец в Източната част на Рила. До нея може да се стигне с кола по асфалтов път или ако искате да си направите разходка може да тръгнете пеша от Терма Костенец. Пеша се стига за около 1 час и 30 минути и около 15-20 минути с кола.
Хижата е разположена е на 1135 м н.в. в борова гората, а покрай нея има много беседки и пейки за отдих. Мястото е много приятно и е подходящо за малки деца.

Костенски водопад
Костенския водопад също се намира в Източната част на Рила в близост до село Костенец. Водопадът е с лесен достъп. Разходката до него е подходяща за деца, възрастни и кучета, защото се намира само на няколко метра от паркинга.

Водопад Скаловитец
Освен Костенския водопад може да видите Скаловитския. Той не е толкова пълноводен колкото Костенския водопад, но е също толкова красив. До него се стига от „Гургулица“ за около 30-40 минути. Маршрутът е лек и подходящ за деца. През почти цялото време се върви в прохладна гора.

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

  » »
 • Черната скала – лека и кратка разходка в Северна Рила

Черната скала – лека и кратка разходка в Северна Рила


Uncategorized

изходна точка

Боровец

денивелация положителна

223 м

денивелация отрицателна

177 м

трудност

2/6 лесно

времетраене

1 час

дължина и тип на маршрута

3.6 км в посока

Любопитна информация за Черната скала

• Черната скала се намира в Централна Рила.
• Мястото е обявено през 1974 г за природна забележителност.
• Скалата има зловещо минало. След 9 септември 1944 г. без съд и присъда тук са избити от комунистическа власт 30 000 хора от околните населени места. В памет на жертвите на скалата е издигнат кръст.

Черната скала в Рила планина

Как се стига до Черната скала?

С кола:
Боровец

Пеша:
Боровец – Черната скала – 1 час

Описание на маршрута

Боровец – Черната скала

Началото на пътеката започва край курорта Боровец. Идвайки от Самоков няколко километра преди Боровец вляво ще видите уширение с паркинг. Ще видите и няколко сгради. На паркинга има и чешмичка, от която може да си налеете вода. Ще видите и информационна табела с различни маршрути за Рила.

Тръгнете нагоре по широката пътека покрай сградите. Маршрутът е добре обозначен и не би трябвало да се объркате. След около 20 минути ще стигнете до разклонение – поемете на ляво.

Ако предишните дни е валяло може пътя да е много кален, затова тръгнете с подходящи обувки. През почти цялото време се върви в гора, което прави маршрутът подходящ за топлите месеци.

Около 50 минути от началото на прехода ще стигнете уширение, където ще видите пейки и маси. Вляво до пейките има табелка и леко скрита пътечка към Черната скала. Главният широк път води към хижите „Марица“ и „Заврачица“.

Пейки на уширението малко преди Черната скала

Вие трябва да е продължите на ляво по тясна пътечка. Следва леко стръмно спускане. Вдясно от пътеката ще видите не особено поддържана беседка.

Металните парапети и Черната скала

Малко по-надолу има парапети и ще стигнете Черната скала. Оттук се открива красива панорамна гледка към склоновете на Рила планина и долината.

Гледка от Черната скала към Рилските върхове

Забележителности в близост до Черната скала

Хижа „Марица“
Хижата е разположена в Източна Рила, до водослива на реките Лява и Права Марица. Намира се на 1900 м н.в. Представлява масивна двуетажна сграда, към която има още една, едноетажна. Хижата е с капацитет 70 легла.

Хижа „Заврачица“
Местността Заврачица представлява ледникова долина, през която минава река Права Марица. На юг е връх Янчов чал, на запад – Кози връх, на изток – връх Ченгене чал. В долината, на левия бряг на река Права Марица, се намира „Заврачица“. Хижата е отправна точка за много красиви места като Ропалишките езера, Маричините езера, връх Манчо и други.
През местността минава един от двата Кайзерови пътя в Рила – от Боровец през хижите „Чакър войвода“ и „Заврачица“, седловината Джанка и до Белица. Изграждането им е било свързано с посещението на кайзера на Германия по времето на цар Фердинанд.

Хижа „Чакър войвода“
Хижата се намира на 1932 м н.в. в Мусаленския дял на Рила. Разполага с 35 места, има столова и кухня. Тоалетните са външни, а баня няма. От хижата можете да стигнете до хижа „Марица“ (виж стр. 140), хижа „Заврачица“ (виж стр. 141) или да изкачите върховете Дено̀, Иречек и Мусала.

Връх Мусала
Гордостта на Рила и на целия Балкански полуостров – първенецът връх Мусала (2925 м), се намира в Източна Рила. Върхът издига снага в Мусаленския дял на планината, на едно от основните рилски била – Мусаленското. Върховете Малка Мусала (2902 м) на изток-североизток и Малък Близнак
(2777 м) – на юг, са в съседство с връх Мусала, на същото било. От върха се разкрива гледка към Пирин, Витоша, Средна гора, Родопите и величествената Стара планина.

Често задавани въпроси


Къде можем да оставим колата?

Може да оставите колата в началото на маршрута.

Има ли вода по маршрута до Черната скала?

В началото на маршрута до паркинга има чешма. Това е единственото място, от което може да си налеете вода.

Лесен ли е маршрутът до Черната скала?

Да, маршрутът е лесен. Няма технически и опасни места.

Подходящ ли е маршрутът до Черната скала за деца?

Да, маршрутът е подходящ за деца.

За кои сезони е подходящ маршрутът до Черната скала?

Подходящ е за всички сезони, защото пътеката е широка и се върви предимно в гора.

Заслужава ли си да посетите Черната скала?

Да, разходката е приятна.

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

Бистришки водопад – красота и свежест в Рила


Uncategorized

изходна точка

Село Бистрица

денивелация положителна

625 м

денивелация отрицателна

169 м

трудност

2/6 лесно

времетраене

2 часа в посока

дължина и тип на маршрута

4.9 км в посока

Любопитна информация за Бистришкия водопад

• Бистришки водопад се намира в Западна Рила.
• Водопадът се намира на река Бистрица и е висок 35 метра.
• Началото на пътеката е в края на село Бистрица.
• Водопадът е част от екопътека Самоковището,

Как се стига до Бистришкия водопад?

С кола: 
Село Бистрица – на 5,3 км от град Дупница

Пеша:
Село Бистрица – Бистришки водопад –  2 часа

Описание на маршрута

Село Бистрица – Бистришки водопад

Пътеката за водопада започва от югоизточния край на село Бистрица. В началото на пътеката има обособен паркинг, където може да спрете. Ще видите и информационни табели за маршрута. След като оставите колите тръгнете по черния път. Не след дълго ще видите табела и  разклонение – надясно пътеката продължава през гората. Тази пътека е по-кратка, но много по-стръмна. Наляво черния път е по-полегат, но обикаля и ще ви отнеме малко повече време. И двете пътеки ще ви отведат до заслон в местността Софраджик за около 30-40 минути. Тук се разкрива и панорамна гледка към град Дупница и село Бистрица.

Преходът продължава по чакълест път, като денивелацията е вече много по-малка и се върви много леко. В тази част се върви предимно на открито, като има две чешмички, от където може да си налеете вода. Ще минете и покрай едно беседка, подходяща за почивка.

След около 35 минути от площадката с панорамна гледка ще стигнете и последната беседка за отдих, намираща се в местността Влашка бара. Вдясно от беседката ще видите пътека за местност Бел Кладенец, от където се продължава към хижа Иван Вазов и Седемте рилски езера.

Заслон по пътеката към Бистришки водопад


Пътеката към водопада продължава все по главния път. Върви се главно през сенчеста гора.

Ще минете и покрай разрушена сграда, която създава рязък контраст с природата наоколо.

С наближаването на водопада ще чуете ромолене на реката. Водопадът е с височина 35 метра като има множество падове, което го прави впечатляващ.


Вдясно от моста има пътечка, която отвежда до горната част на водопада.

Бистришки водопад в Рила планина

Забележителности в близост до Бистришки водопад

Водопад Горица
Водопад Горица се намира се в Северозападна Рила. Това е един от най-леснодостъпмните и красиви водопади в Рила планина, До него се стига от края на село Овчарци за около 10 минути по маркирана пътека.

Често задавани въпроси


Къде можем да оставим колата?

Може да оставите колата на обособения безплатен паркинг в началото на пътеката към Бистришкия водопад.

Има ли вода по маршрута до Бистришки водопад?

Има чешма някъде по средата на пътеката, от където може да си налеете вода.

Лесен ли е маршрутът до Бистришки водопад?

Маршрутът е лек, но продължителен.

Подходящ ли е маршрутът до Бистришки водопад за деца?

Подходящ е за деца, които могат да ходят 2 часа в посока.

За кои сезони е подходящ маршрутът до Бистришки водопад?

Маршрутът е подходящ за минаване през всеки сезон, но през пролетта ще видите водопада пълноводен.

Заслужава ли си да посетите Бистришки водопад?

Това е един от най-красивите водопади в Рила планина.

Мариана Киречева

Аз съм дизайнер по професия и любител планинар. От малка ходя по планините и винаги съм носила в себе си тази любов и свързаност с природата. Още през 2014 започнах първия си блог с идеята да споделям авторски снимки и лични преживявания из различни кътчета на България. Надявам се да намерите интересна и полезна информация тук.

Сподели:

Планинка е проект, създаден от любовта към дизайна и планината.

Свържете се с нас:

© 2024 Всички права запазени

Website by WebToSpec